Створення суспільного мовника на межі зриву – експерти

Дата: 06 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Створення юридичної особи публічне акціонерне товариство “Національна суспільна телерадіокомпанія України” на межі зриву через деякі державні органи.

Про це йшлося на прес-конференції 6 вересня, повідомляє Mediasapiens.ua.

Як зазначив генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія, у реформи Суспільного мовлення немає “прямого ворога”, але податкові організації затягують процес.

“Я не можу назвати жодного прізвища. Зараз все вперлося у податкову. І знову без жодних прізвищ. Податкові дуже різні. У Луганській області одна податкова, у Києві –  інша. Кожна з них має свої причини щодо відтягнення закриття колишніх державних ТРК. А без цього ми не можемо далі рухатися. Нібито ворогів немає, а воно тягнеться і тягнеться”, – каже Аласанія.

Директор Центру демократії та верховенства права, член Наглядової ради НСТУ Тарас Шевченко зауважив, що наразі не має впевненості, що суспільний мовник з’явиться з 1 січня 2017 року.

“Пройдена 10-річна дорога. За останні 2,5 роки багато зроблено у цьому напрямку. Коли закон був ухвалений у 2014 році і з поправками у 2015 році, здавалося що все зроблено. І ось-ось суспільне мовлення запрацює. Цей момент “ось-ось”, побоюємося, знову може відкластися”, – зазначив він.

Він висловив пересторогу, що реформу Суспільного мовлення перенесуть на 2018 рік.

Голова офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг зазначив, що “тепер всі новини різних телеканалів з фактологічного погляду ставляться під сумнів. Потрібен незалежний мовник за суспільною довірою”.

“Я звертався до багатьох чиновників українського уряду. Ми бачили робочий план перетворення НТКУ на суспільного мовника. Маємо добрі ознаки, щоб постала НСТУ. Ми надаватимемо навчання та організаційну підтримку для діяльності суспільного мовлення”, – сказав Енберг.

Водночас, за словами Аласанії, залишилося декілька днів, аби всі державні ТРК припинили свої юридичні особи.

“Потрібно встигнути до 20 вересня. Якщо не вдасться це зробити, тоді  по кроках створення Суспільного мовлення відкладається вже за січень наступного року”, – зазначив він.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter