Студент університету культури отримує погрози після заяви про гомофобні цькування з боку викладача

Дата: 26 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Студент Київського університету культуру Кирил Котов заявив про гомофобні цькування щодо нього з боку одного з викладачів. Останній, зокрема, змусив хлопця вимкнути камеру під час екзамену, бо на стіні у Кирила висів веселковий прапор. Після оприлюднення заяв про цькування хлопець почав отримувати погрози, а у праворадикальних телеграм-каналах опублікували посилання на його профіль в інстаграм. 

Про це студент розповів виданню ZMINA.

Будівля Київського університету культури. Фото: lookforstudying.com

Кирил Котов – студент другого курсу, який наразі навчається на спеціальності “журналістика”. Цькування з боку викладача Сергія Петренка, за словами юнака, почались ще до того, як він змінив спеціальність з режисури. Приблизно рік тому, йдучи коридором, Кирил почув, як викладач привселюдно говорить іншим студентам, що “слава богу він у нас не вчиться”. Причиною цих слів став макіяж хлопця.

А коли Кирил перевівся на нову спеціальність, Петренко став вести у нього предмет “Тележурналістика”, який є профільним. Близько півтора місяця тому студент зіткнувся з черговим випадком цькування. 

“Була контрольна, від якої залежала оцінка на сесії. Спочатку він не приходив десь хвилин 40, а коли зайшов, то подивився зверхньо на мене та сказав привести себе до ладу та повернутись до аудиторії. Я відповів, що не розумію, у чому проблема, на що він вибіг до деканату, де почав розповідати, що не почне викладати, поки я знаходжусь в аудиторії”, – розповідає Кирил. 

Невдовзі до аудиторії прийшли працівниці деканату, які запропонували студенту написати роботу у них в кабінеті.

“Я пішов на поступки, адже мені потрібна була оцінка”, – пояснює він.

Працівниці, як пригадує Кирил, говорили йому про те, що викладач має дуже вразливі почуття, а тому на лекції до нього не слід ходити з макіяжем. Коли юнак все ж таки почав писати роботу, то до деканату увійшла інша працівниця та запросила його назад до аудиторії:

“Коли я прийшов, він сказав, що контрольної не буде і ми проведемо звичайну пару, але вона так і не почалася. Натомість він почав знущатись та відпускати жарти з посиланнями на мене. До прикладу, розповідав, що якось йшов вулицею, побачив голого мужика з макіяжем і тепер, коли дивиться на мене, у нього асоціативний ряд із тим мужиком, який бігав Олімпійською. Педофіли – дуже улюблена його тема. Він розповідав, що ЛГБТ – це збоченці та педофіли. Його улюблена фраза, що їхні права ніхто не обмежує, а це його права обмежують”.

Кирил. Фото надане студентом

Після цькування Кирил не хотів більше вивчати “Тележурналістику”, проте одночасно з цим студентів перевели на дистанційне навчання, а тому наступні лекції з викладачем проходили у Zoom.

“Я прокидався вранці як і всі, заходив у зум, вмився, і слава богу”, – описує свій зовнішній вигляд під час цих підключень хлопець. 

Водночас цькування не припинились. Так, викладач, за словами Кирила, постійно повторював фразу, що “ми – журналісти, а не травесті діви”, перед цим упевнившись, що юнак на місці: “Завжди питав: “Кирило, а ти тут?”.

23 листопада студенти мали писати важливу роботу і у всіх мали бути увімкнені камери для контролю. З увімкненою камерою сидів і Кирил, а позаду нього висів веселковий прапор, адже хлопець не приховує, що він – гей. 

“За тобою є прапор”, – каже Петренко на відео, яке як доказ надіслав журналісту ZMINA Кирил. 

“Він усюди тут є, у мене виставка вдома”, – відповів студент.

“Тоді виключай камеру”, – наказав Кирилу Петренко.

Ситуація, яка склалась, за словами хлопця, поставила його та інших студентів у нерівні умови, бо весь час, коли він писав роботу, він гіпотетично міг підглядати кудись та радитись з кимось. Наступного заняття Петренко просто відмовився викладати Кирилу та запропонував йому пошукати іншого викладача у деканаті. 

Кирил каже, що вперше зіткнувся з таким ставленням в університеті, хоча макіяж носить давно, навіть на вулиці. Хлопець додає, що Петренко дозволяє собі цькувати за зовнішність не тільки його, але й інших студенток, наприклад, за колір волосся. 

“Одній дівчинці, яка запізнилася, він сказав, що покарає її як справжній татко”, – розповідає він. 

25 листопада Кирил оприлюднив на своєму ютуб-каналі відеоблог, де описав ситуацію із цькуванням.

Після цього розголосу студент почав отримувати погрози, а у праворадикальних телеграм-каналах опублікували посилання на його профіль в інстаграмі. Невідомі, як розповів хлопець, телефонують йому та його друзям, намагаються отримати домашню адресу, пропонуючи гроші. Студент також показав ZMINA скріншоти повідомлень, які йому надсилають невідомі, що містять зображення свастики, гомофобні вислови, сцени вбивств та навіть дитяче порно:

“Почали надходити дзвінки від інтернет-магазинів із якимись замовленнями, я кажу, що не замовляв нічого, запитую, що за товар, тоді кажуть, що інформація анонімна і різко кидають слухавку”. 

Скріншоти повідомлень, які почав отримувати Кирил після розголосу історії. Фото: надані постраждалим

Відмова у викладанні, зокрема через зовнішність, – це порушення чинного законодавства, говорить фахівчиня Правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” Анна Пашкіна. Стаття 4 закону “Про вищу освіту” гарантує право на вищу освіту незалежно від віку, громадянства, місця проживання, статі, кольору шкіри, соціального і майнового стану, національності, мови, походження, стану здоров’я, ставлення до релігії, наявності судимості, а також від інших обставин.

“Нікого не можна обмежити у праві на здобуття вищої освіти, крім випадків, встановлених Конституцією та законами України. Таким чином, будь-які обмеження щодо участі студента в навчанні є неприпустимими”, – зазначає вона. 

Водночас цькування студентів з боку викладачів залишаються поза регулюванням законів, адже антибулінгове законодавство прописане таким чином, що конфлікти між повнолітніми здобувачами освіти, педагогічними працівниками чи іншими повнолітніми учасниками процесу не підпадають під нього. 

Тобто покарати можна лише за булінг, де хоча б одною зі сторін (кривдником чи жертвою) є малолітня чи неповнолітня особа”, – пояснює Пашкіна.

Попри це студенти мають право на повагу до людської гідності, якісні освітні послуги, а викладачі своєю чергою зобов’язані дотримуватися педагогічної етики, поважати гідність, права, свободи та законні інтереси всіх учасників освітнього процесу, а тому випадки цькувань чи дискримінації є неприпустимими.

Щоб захистити свої права, Пашкіна радить студентам звертатися до адміністрації свого університету та студентського омбудсмана, адже захист студентів від цькувань та дискримінації входить до їхніх обов’язків. 

Також можна звернутися до Міністерства освіти та науки або безпосередньо до освітнього омбудсмена зі скаргою на викладача. Останній, серед іншого, має право:

  • розглядати звернення та призначати проведення перевірки закладу;
  • за результатами перевірки надати рекомендації керівникам та вимагати від них припинити порушення та/або відновити порушені права чи законні інтереси учасника освітнього процесу;
  • повідомляти правоохоронні органи щодо виявлених фактів порушення законодавства. 

Наразі Кирил готує заяву до правоохоронців щодо погроз.

ZMINA намагається отримати коментар з приводу ситуації у деканаті факультету журналістики Київського університету культури, але протягом двох днів у закладі не відповідали на телефонні дзвінки та запити через соцмережі. Так само не відповідає і викладач Сергій Петренко.

Нагадаємо, що минулого року у Києві студента побили після погроз через те, що вивісив веселковий прапор на балконі гуртожитку.

Фотографія обкладинки: надана постраждалим студентом 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter