Верховний Суд остаточно визнав, що символіка дивізії “Галичина” не належить до нацистської

Дата: 06 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Верховний Суд остаточно відхилив позов від громадянки України до Українського інституту національної пам’яті (УІНП) щодо емблеми дивізії “Галичина”, яку вона вважала “нацистською”.

Про це повідомив адвокат В’ячеслав Якубенко МКІП на своїй сторінці у фейсбуку.

Судді вищої інстанції залишили в силі постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 23 вересня 2020 року, яка підтверджувала право УІНП стверджувати, що символіка дивізії не належить до нацистської, тобто не є забороненою в Україні. 

Він нагадав, що 2017 року журналіст “Страна.ua” звернувся до інституту по роз’яснення: чи підпадає символіка дивізії “Галичина” під заборону згідно з вимогами Закону №317 “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

Тодішній голова УІНП Володимир В’ятрович відповів, що, згідно з пунктом 5 частини 1 закону, де наведено перелік того, що саме вважається нацистською символікою, нема символіки “Галичини”, тож вона не є нацистською і забороненою в Україні.

Згодом до Окружного адмінсуду Києва з вимогою заборонити інституту робити подібні висновки щодо символіки дивізії “Галичина” звернулася “занепокоєна” громадянка України, написав Якубенко. ОАСК позов частково задовольнив.

“Тепер Верховний Суд підтвердив правомірність дій УІНП (який я мав честь представляти в суді). Постанова ВС у справі № 826/11325/17 є остаточною і оскарженню не підлягає”, – повідомив адвокат.

Українська дивізія січових стрільців “Галичина”, або 14 гренадерська дивізія військ СС “Галичина”, входила до складу військ Ваффен-СС Німеччини у 1943–1945 роках.  Її існування є однією з контроверсійних сторінок в історії України.

Дивізія була створена за ініціативою місцевої нацистської адміністрації та Українського центрального комітету у Львові, пише “Детектор медіа”. За задумом комітету, вона мала стати зародком майбутньої української національної армії, яка спільно з нацистською Німеччиною боролась би проти Радянського Союзу за утворення української держави, що, однак, не входило до планів нацистів.

Німецьке командування заборонило використовувати національну символіку та назву під час формування дивізії, натомість використало для емблеми “галицького / руського лева”, який був регіональним символом місцевих українців та гербом Західно-Української Народної Республіки.

Основну частину дивізії радянські війська розгромили в битві під Бродами в 1944 році. Її залишки згодом взяли участь у придушенні національних повстань та партизанського руху в Словаччині та Словенії, яке здійснювали нацисти. У травні 1945 року вони здалися західним союзникам, після чого більшість її членів опинилася в еміграції.

Нюрнберзький трибунал визнав війська СС злочинними угрупованнями загалом, однак не знайшов доказів скоєння воєнних злочинів конкретно дивізією “Галичина”. За даними історика Ґжеґожа Мотики, розправу над польським селом Гута Пеняцька в Галичині, яку часто приписують дивізії, вчинили поліцейські загони під тією ж назвою, перебуваючи під німецьким командуванням і ще до того, як влилися до складу дивізії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter