“Стався вибух, і машина зупинилася”: поранені під Липцями волонтери місії “Карітас” розповіли про обставини обстрілу

Дата: 26 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Представники гуманітарної місії “Карітас”, поранені під час російського обстрілу Липців на Харківщині, перебувають в лікарні у стані середньої тяжкості. Лікарі прогнозують, що після проведених операцій їм доведеться провести тут кілька тижнів.

Про це повідомляє “Суспільне-Харків”.

Сестра Дарія Панасть і отець Віталій Зубак у лікарні, фото: “Суспільне Харків” / Олександра Новосел

За інформацією видання, постраждали настоятель Свято-Дмитрівського храму УГКЦ отець Віталій Зубак, який був за кермом автомобіля місії, і монахиня Дарія Панасть, яка є психологинею та надає допомогу людям у кризових ситуаціях.

Священнослужителі дістали осколкові поранення під час артилерійського обстрілу, коли їхали складати гуманітарні списки до деокупованого села у Харківському районі.

“Ми їхали в Липецьку громаду, щоб записати списки на гуманітарну допомогу від організації “Карітас”. Зі мною були монахиня Дарія і дві соцпрацівниці, які займалися записом. І коли ми проїжджали останній блокпост перед Липцями, нам показали військові, щоб ми проїжджали, ми поїхали, й тут стався вибух, і машина спинилася”, — розповідає отець Віталій.

Він та монахиня Дарія, яка сиділа на першому сидінні отримали значні пошкодження уламками. Через ударну хвилю чоловік втратив орієнтацію у просторі.

“Й вибухом штовхнуло, напевно, бо почалась невпевненість така, не міг тримати себе на ногах, поплило все. Тоді все вже було не дуже зрозуміло, ми вискочили з машини, там ще почало “прилітати”. Нас затягли в підвал, перебинтували, вивезли до Борщової, туди викликали швидку. Потім привезли в лікарню й почали робити операції, діставати уламки з суглобів руки, й дрібненькі були, позашивали”, — розповідає отець Віталій.

За словами лікаря, він має ушкодження головного мозку та кінцівок. 46-річна сестра Дарія поранена в живіт, руку та ногу.

“Я відчула сильний шум і сильний удар руки, й живіт почав дуже сильно пекти, і всі повискакували. Я поповзла від сторони водія, на землю, якомога далі від машини. Пошкодження руки, ноги й живота. Лікарі кажуть одужаю, внутрішні органи не пошкоджені. Я думаю, я повернуся до своєї роботи”, — запевняє Дарія.

Як повідомляла ZMINA, 24 січня внаслідок обстрілу російськими військами Липців були поранені двоє волонтерів гуманітарної місії “Карітасу”.

Волонтери їхали до села, щоб зареєструвати місцевих мешканців на отримання гуманітарної допомоги. Постраждала машина місії, а водій та психологиня отримали поранення.

Мешканці села Липці зібралися в приміщенні сільради, щоб зустрітися з представниками “Карітасу”, але після початку обстрілу всіх попросили розійтися з міркувань безпеки.

Як повідомляє “Карітас-Спес Україна” на своїй сторінці у фейсбуку, наразі вони реалізують на Харківщині проєкт “Гуманітарна допомога та підвищення стійкості вразливих верств населення, постраждалих внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації”, в межах якого роздають місцевим мешканцям буржуйки, а також допомагають відновити пошкоджені домівки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter