Стартувала онлайн-виставка щоденників українців, які стали свідками повномасштабної війни

Дата: 27 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні стартувала онлайн-виставка “Ще один день: щоденники війни”. Експонати виставки створені українцями під час повномасштабного вторгнення Росії.

Про це повідомляє видання “Читомо”.

Фото: Антон Логов

“Ще один день: щоденники війни” – це спецпроєкт “Читомо”, який включає онлайн-виставку з 34 щоденниками та серію аналітичних матеріалів про специфіку текстових та графічних щоденників, а також про те, як написання щоденника може бути терапевтичною практикою.

Серед експонатів онлайн-виставки комікси, ілюстрації, вірші, зображення, створені спільно зі штучним інтелектом, дописи у соцмережах, зображення дописів у блокнотах, відеоблог. Ці проєкти фіксують досвіди українців і українок з різних регіонів та тих, хто поїхав в інші країни. 

Фото: Юлія Вус та Іван Кипіда

“Зараз всі українці намагаються прожити, протриматися ще один день. Щодня ми відраховуємо ще один день від 24 лютого – часу, коли наша реальність катастрофічно змінилася. Горизонт планувань звівся теж до одного дня, багато українців живуть, не плануючи нічого наперед, плекаючи лише одну мрію, до якої ми ближчі сьогодні ще на один день”, – пояснює редакція “Читомо”.

Проєкт спрямований на підтримку і розвиток рефлексій українців щодо їхніх досвідів війни, використання щоденникового формату як терапевтичного інструмента.

Фото: Марія Склярова

Паралельно з виставкою кураторська група заохочує ділитися своїми переживаннями у соціальних мережах з гештегом #ЩеОдинДень.

Нагадаємо, що команда громадської організації “Землячки” створила анімаційний серіал про життя в окупованому Маріуполі за мотивами щоденника місцевої мешканки, на ім’я Наталія. Жінці вдалося пережити окупацію та виїхати із блокадного міста. 

Наразі вже вийшли перші три серії серіалу “Маріуполь. Військові хроніки мирного жителя”. У сюжеті анімації – три тижні з життя і побуту головної героїні та її родини, які вона описала у щоденнику.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter