Стан здоров’я кримського політв’язня Яшара Шихаметова погіршився – Денісова

Дата: 03 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Cтан здоров’я політв’язня та фігуранта кримської “справи Хізб ут-Тахрір” Яшара Шихаметова погіршився. У чоловіка загострилися проблеми з серцем, печінкою та шлунком.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй фейсбук-сторінці

Яшар Шихаметов

За її словами, Шихаметов потребує термінового медичного обстеження і лікування.

“У нього загострилися проблеми з серцем, печінкою та шлунком. До того ж на тлі хронічної гіпертонії  Яшар постійно страждає від сильних болів у нирках”, – написала Омбудсман.

Денісова повідомила, що заплановане на червень медичне обстеження Шихаметова так і не відбулося, а адміністрація сімферопольського СІЗО продовжує ігнорувати його прохання про надання медичної допомоги.

Через це вона звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою терміново забезпечити Шихаметову медичне обстеження і надати необхідну медичну допомогу з проведенням профільного лікування в спеціалізованому медичному закладі.

Також українська Омбудсман звернулася до міжнародної спільноти з проханням відреагувати на цю ситуацію і вжити всіх необхідних заходів для припинення тортур над українськими політв’язнями в Криму та Росії.

В адміністрації СІЗО Сімферополя поки публічно не коментували заяву української Омбудсман і не повідомляли про стан здоров’я політв’язня.

Нагадаємо, 17 лютого в Криму відбулися масові обшуки в Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Совєтському районі Криму. Ленур Сейдаметов, Тимур Ялкабов, Азамат ЕюповЯшар ШихаметовЕрнест Ібрагімов і Олег Федоров були доставлені в управління ФСБ Росії в Криму після проведення слідчих заходів за місцем проживання в їхніх будинках. ФСБ заявила рідним, що затриманим інкримінують статтю 205.5 КК Росії через причетність до діяльності релігійної організації “Хізб ут-Тахрір”, легальної в Україні, але забороненої в Росії та тимчасово окупованому Криму. 

Раніше незаконний “Ленінський районний суд” продовжив Яшару Шихаметову термін утримання під вартою до серпня 2021 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter