Стан здоров’я Джеміля Гафарова постійно погіршується – рідні політв’язня

Дата: 19 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Дружина фігуранта другої сімферопольської cправи “Хізб ут-Тахрір” Джеміля Гафарова Роза занепокоєна станом здоров’я чоловіка, який уже понад рік перебуває в СІЗО Сімферополя.

Про це йдеться в дописі на її фейсбук-сторінці, де також міститься цитата з останнього листа політв’язня для рідних. 

За словами дружини, стан Гафарова постійно погіршується.

“Щоранку до полудня болить ліва частина грудей, і не докличешся ні фельдшера, ні лікаря. Лікарі обходи не роблять, а щоб до них потрапити на прийом, то пишеш заяву, і протягом трьох днів тебе викличуть. Та й під час самого виклику – міряють тиск, і все. Сильно болять ноги, суглоби через наслідки хвороби нирок – подагра. Судоми від коліна до ступні через нирки бувають щодня. Тиск виміряти дуже важко”, – цитує Роза Гафарова свого чоловіка. Водночас вона зауважила, що “кожен день, проведений в ув’язненні, стає для чоловіка боротьбою за життя”.

Напередодні політв’язень Гафаров заявляв, що на нього тиснуть співробітники слідчого ізолятора в Сімферополі, через що в кримчанина погіршується стан здоров’я. Адміністрація СІЗО не надає публічних коментарів. 

27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом було затримано 24 активісти за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”. Едем Яячиков зник, його місцеперебування невідоме з 27 березня. Пізніше був затриманий ще один підозрюваний Раїм Айвазов.

Незаконний “Київський районний суд Сімферополя” і Жовтневий районний суд російського Ростова-на-Дону 11 березня продовжили арешт тринадцятьом фігурантам другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”. Ремзі Бекіров, Фарход Базаров, Раїм Айвазов, Сервет Газієв, Ерфан Османов, Владлен Абдулкадиров, Рустем Сейтхалілов, Джеміль Гафаров, Тофік Абдулгазієв, Руслан Сулейманов, Осман Арифмеметов, Меджит Абдурахманов і Рустем Шейхалієв залишаються під арештом у СІЗО.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter