Стан кримського політв’язня Сервета Газієва після мікроінсульту не поліпшився – захисник

Дата: 11 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Стан фігуранта другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” 61-річного Сервета Газієва, який переніс мікроінсульт у слідчому ізоляторі російського Ростова-на-Дону, не поліпшився.

Про це Крим.Реалії повідомив адвокат Айдер Азаматов.

За його словами, коли він бачив політв’язня востаннє, він “не дуже добре почувався”.

“Це наслідки хвороби, пов’язаної з кишківником, і він перехворів коронавірусом в умовах СІЗО. У нього був мікроінсульт. Видно, що він схуд. Я бачив його динаміку до цього, який він був, і який він зараз. Внаслідок мікроінсульту в нього права частина обличчя викривлена. Як він мені сказав, у нього болить вся права частина: і плече, і рука, і нога. Ну це, швидше за все, з мікроінсультом пов’язано. Стан, звичайно, залишає бажати кращого. Він мені сказав, що ліки, які йому дають, йому не допомагають”, – розповів захисник.

Федеральна служба виконання покарань відмовилася повідомляти про стан здоров’я політв’язня головному редактору газети “За права людини” Льву Пономарьову. Відомство послалося на лікарську таємницю.

При цьому у відповіді редактору повідомили, що загальне самопочуття Газієва задовільне, ” екстреної медичної допомоги та госпіталізації” він не потребує.

Раніше Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляла, що двом ув’язненим у Росії українцям Джемілю Гафарову та Сервету Газієву необхідна термінова фахова медична допомога.

Відомо, що в Криму відбулася акція на підтримку Сервета Газієва. Десятки активістів протестували з плакатами з гаслами: “Перестаньте вбивати наших людей похилого віку в своїх колоніях”, “Припиніть знущатися над людьми похилого віку”, “Вимагаємо надати медичну допомогу співвітчизнику”.

Нагадаємо, що у березні 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Затримали тоді 24 активісти за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

Матеріали справи містять аудіозаписи, в яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні і політичні теми. Це фактично і стало єдиним доказом скоєння ними злочину “терористичного характеру”.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідає їхні історії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter