Стали відомі імена фіналістів Премії імені Георгія Гонгадзе за 2022 рік

Дата: 03 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Капітула Премії імені Георгія Гонгадзе визначила короткий список номінантів і номінанток на здобуття відзнаки за 2022 рік.

Про це повідомляється на сторінці премії у фейсбуку.

Джерело: gongadzeprize.com.ua

Мстислав Чернов – журналіст Associated Press, фотограф, військовий кореспондент. Президент Української асоціації професійних фотографів. Разом з Євгеном Малолєткою був єдиним журналістом, який висвітлював блокаду Маріуполя російськими військами для міжнародних видань.

Євген Малолєтка – фотокореспондент. Почав публікувати фотографії 2009 року. Як фрілансер співпрацював з Associated Press, Al Jazeera та Der Spiegel. Напередодні повномасштабного вторгнення росіян прибув до Маріуполя. Понад два тижні разом з Мстиславом Черновим документував наслідки обстрілів міста.

Сергій Сидоренко – журналіст, співзасновник та головний редактор видання “Європейська правда”. Із 2014 року воно виросло в потужне й популярне медіа про міжнародну політику та євроінтеграцію. 2021 року його відзначили Національною премією “Високі стандарти журналістики” в номінації “За сталий, якісний медійний проєкт / продукт”. Раніше Сергій Сидоренко працював у газеті “Коммерсант-Україна”. 

Тетяна Трощинська – редакторка щоденної програми “Київ – Донбас” на Громадському радіо, ведуча прямих ефірів, заступниця головного редактора Громадського радіо. Окрім того, Тетяна розробляє та проводить тренінги зі стратегічної, кризової комунікації та конфлікт-менеджменту, з розвитку комунікативних та медіанавичок.

Уперше в історії премії журі запровадило спеціальну відзнаку. Нею капітула посмертно відзначила фотожурналіста Макса Левіна “за визначний внесок у розвиток української фотографії, відданість професії і відвагу”. Із 2014 року Левін знімав війну на Донбасі. Був одним з українських журналістів, які стали свідками трагічних подій в Іловайську і змогли вирватися з Іловайського котла. Після цього разом з колегою Маркіяном Лисейком запустив документальний проєкт After Ilovaisk.

Запровадження Спеціальної відзнаки є знаком пошани та пам’яті про всіх журналістів, які загинули на війні, наголосила капітула. Станом на 26 квітня, 22 українські й закордонні журналісти були вбиті російськими окупантами під час виконання професійних обов’язків, а також як військові в лавах Збройних сил України та як цивільні мешканці.

Лауреата премії традиційно оголосять 21 травня, у день народження Георгія Гонгадзе.

Детальніше про фіналістів можна дізнатися тут.

Премія імені Георгія Гонгадзе заснована 2019 року Українським ПЕН у партнерстві з Києво-Могилянською бізнес-школою, powered kmbs Alumni platform та виданням “Українська правда”.

Лауреатами премії в попередні роки стали Вахтанг Кіпіані (2019), Павло Казарін (2020) та Мирослава Барчук (2021).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter