США вдарили ракетами по авіабазі уряду Сирії, який здійснив хімічну атаку на цивільних

Дата: 07 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

Військові США вночі 7 квітня атакували ракетами “Томагавк” аеродром урядових сил Сирії на заході країни. Метою атаки були злітно-посадкові смуги, літаки і заправні станції. Це стало відповіддю на загибель десятків людей внаслідок хімічної атаки в провінції Ідліб, повідомляє Радіо Свобода.

“США прийняли надзвичайні заходи, щоб уникнути жертв серед цивільного населення і дотримувалися права збройних конфліктів. Були вжиті всі заходи, щоб виконати цей удар з мінімальним ризиком для персоналу на аеродромі”, – сказав речник Пентагону Джефф Девіс.

Водночас, спостерігачі Сирійського центру з моніторингу прав людини повідомили, що в результаті ракетного удару загинули четверо сирійських військових, а сама авіабаза майже повністю зруйнована.

Такий крок є першим за шість років громадянської війни в Сирії прямим американським нападом на лояльні президенту Башару Асаду сили, а також найвагомішим військовим наказом президента США Дональда Трампа від часу вступу на посаду.

Ракетний удар свідчить про різкий розворот у політиці Трампа, який торік вів передвиборчу кампанію, виступаючи проти втягування США в близькосхідні конфлікти.

Але після загибелі щонайменше 86 людей у місті Хан-Шейхун внаслідок авіанальоту сил Асада його риторика змінилася. Президент США сказав, що його вразили відеокадри і фотографії померлих від отруєння хімічними речовинами дітей, і Асад “перетнув багато ліній для мене”.

Нагадаємо, станом на середу кількість загиблих в результаті газової атаки в сирійській провінції Ідліб збільшилася до 72 осіб, серед них – 20 дітей.

США звинуватили в атаці сирійський уряд Башара Асада. Армія Сирії заперечує, що урядові сили застосували таку зброю. А російські військові озвучили версію, за якою сирійська авіація обстріляла великий склад боєприпасів повстанців, де зберігалася хімічна зброя.

США, Британія і Франція внесли до Ради безпеки ООН проект резолюції із засудженням застосування хімічної зброї в сирійській провінції Ідліб.

У проекті резолюції йдеться, що уряд Сирії має забезпечити проведення міжнародного розслідування, надати інспекторам плани бойових вильотів і бортові журнали за вівторок, назвати імена командирів вертолітних ескадрилій, а також забезпечити доступ на авіабази, з яких могла діяти авіація з хімзброєю.

Але резолюцію Радбезу ООН щодо хімічної атаки в Сирії на засіданні у середу ввечері заблокувала Росія.

На засіданні постійний представник США в ООН Ніккі Гейлі заявила, що, “коли Організація Об’єднаних Націй постійно не здатна виконати свій обов’язок і діяти колективно, в житті держав настає час, коли ми змушені діяти самостійно”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter