США звинуватили Росію у вчиненні злочинів проти людяності під час війни в Україні

Дата: 18 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Віцепрезидентка США Камала Гарріс на Мюнхенській безпековій конференції заявила, що РФ вчиняє злочини проти людяності під час війни в Україні.

Про це повідомляє The Guardian.

Камала Гарріс

У справі про дії Росії в Україні ми розглянули докази, знаємо правові норми, і немає жодних сумнівів: це злочини проти людяності. І я кажу всім тим, хто вчинив ці злочини, та їхнім начальникам, які замішані в цих злочинах: ви будете притягнуті до відповідальності“, – сказала Гарріс.

У своєму виступі вона згадала про конкретні приклади, які можуть бути використані як докази злочинів Росії проти людяності.

Російські війська здійснюють широкомасштабні та системні напади на цивільне населення – жахливі вбивства, тортури, зґвалтування та депортації. Вбивства, схожі на страту, побиття та катування електричним струмом”, – зазначила віцепрезидентка.

Вона додала, що влада РФ примусово депортувала сотні тисяч людей з України до Росії, включаючи дітей. Вони жорстоко розлучили дітей з їхніми сім’ями.

Вашингтон сподівається, що рішення про визнання РФ причетною до злочинів проти людяності матиме політичний вплив. Це допоможе ще більше ізолювати президента РФ та активізувати юридичні зусилля щодо притягнення до відповідальності російської влади.

Визнання у злочинах проти людяності свідчить, що російські злочини, як-от вбивства та зґвалтування, дуже поширені й навмисно спрямовані проти мирних жителів. У міжнародному праві це вважається серйознішим злочином.

Гарріс пообіцяла, що США продовжуватимуть підтримувати судовий процес, щоб притягнути РФ до відповідальності.

Паралельне розслідування російських дій проводять і в ООН. Там теж РФ визнали винною у воєнних злочинах, але ще не визнали, що вона причетна до злочинів проти людяності.

Нагадаємо, станом на 17 лютого в Україні вже зареєстрували 70 180 злочинів агресії та воєнних злочинів, вчинених росіянами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter