США видали перший паспорт без зазначення статі

Дата: 28 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У США видали перший паспорт без зазначення статі із гендерно-нейтральним маркером “X”.

Про це повідомили у Держдепартаменті країни.

Фото: Greg Blomberg/EyeEm

У США для посвідчення особи можна використовувати різні документи, наприклад, водійські права, посвідчення, видане штатом, паспорт тощо. 2019 року USA Today повідомляло, що понад 7 тисяч американців користувались посвідченнями, в яких замість жіночої або чоловічої статі вказують небінарний маркер.

Видача паспорта США з відповідним маркером відбулася вперше. Такі документи, як зазначають у Держдепі, призначені для небінарних людей, інтерсекс-людей та гендерно-неконформних людей, які подають заяви на отримання паспорта або документа про отримання американського громадянства при народженні.

У повідомленні Держдепу не зазначили ім’я власника першого паспорта без статі, однак, за даними правозахисників з організації Lambda Legal, мова йде про небінарну людину та ветерана Військово-морських сил США Дана Зазим. Для отримання паспорта Зазим довелось 6 років судитися з урядом США. 

“Шеф-кухар може помітити банку із сіллю як банку з цукром, але етикетка не зробить сіль солодкою. Вимога до інтерсекс-людей робити вибір у документі “чоловік” чи “жінка” не зробить паспорт точнішим”,зазначав у своєму рішенні суддя Апеляційного суду Роберт Е.

Дана Зазим. Фото: David Zalubowski/AP

Паспорт Зазим був потрібен, аби здійснити давню мрію: виїхати на риболовлю до Коста-Рики чи Мексики. 

Опитування трансгендерних людей, яке проводили в США експерти Національного центру рівності трансгендерних осіб, свідчить, що приблизно третина респондентів, які показали посвідчення особи з іменем або статтю, що не відповідає їхньому гендерному уявленню, зазнавали словесних утисків, їх позбавляли пільг чи послуг та навіть нападали на них. 

Відповідно до звіту аналітичного центру UCLA за 2016 рік, близько 1,4 мільйона американських дорослих ідентифікують себе як трансгендери, і якщо 35% цих людей є небінарними, то кількість людей, які хотіли б отримати право не вказувати своєї біологічної статі в документах, оцінюється у майже пів мільйона осіб. 

Сьогодні не вказувати стать у документах можна в Австралії, Новій Зеландії, Німеччині, Канаді, Мальті, Індії, Непалі. Із 2024–2025 років прибрати відомості щодо статі планують й у Нідерландах. 

Раніше ZMINA докладно розповідала, хто такі небінарні люди.

Фотографія обкладинки: AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter