Справи Майдану: суд визнав винним Олександра Медвідя у викраденні Юрія Вербицького й Ігоря Луценка, але за ґрати він не потрапить

Дата: 03 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Шевченківський райсуд Києва визнав винним у викраденні активістів Євромайдану Юрія Вербицького та Ігоря Луценка Олександра Медвідя і засудив його до п’яти років позбавлення волі. Втім, суддя змінила кваліфікацію злочину з тяжкого на середній ступінь тяжкості, і обвинувачений вийшов на волю за “спливом строку давності”. 

Про це повідомляє об’єднання “Адвокатська дорадча група”, яке веде справи Небесної сотні.

Джерело: 24tv.ua

Cуддя, що головує, Лідія Щебуняєва визнала Медвідя винним за частиною 2 статті 146 ККУ – незаконне викрадення, вчинене за попередньо змовою групою осіб. 

Щебуняєва змінила кваліфікацію злочину, який Медвідю інкримінувала прокуратура: замість частини третьої статті щодо “незаконного позбавлення волі або викрадення” у вироку частина друга цієї ж статті. Перше вважають тяжким злочином, а друге – середньої тяжкості.

“Це означає, що суд не побачив тяжких наслідків викрадення – заподіяння фізичного болю потерпілим і смерть Юрія Вербицького”, – пояснюють захисники.

Окрім цього, суд частково задовольнив позов Луценка та призначив стягнути 200 тисяч гривень моральної шкоди й близько 50 тисяч гривень матеріальної шкоди та судових витрат.

“Цивільний позов брата Юрія, Сергія Вербицького, суд залишив без розгляду у зв’язку зі смертю Сергія Вербицького”, – додають адвокати.

Медвідя судили вісім років поспіль. За цей час чотири рази змінився склад суду і тричі розгляд справи починали заново. 

Медвідь, за версією прокуратури, є одним з виконавців викрадення Вербицького та Луценка. Загалом слідство встановило дев’ятьох осіб – безпосередніх виконавців викрадення: крім Медвідя, це Микола Якубович, Олександр Ляхович, Микола Богдан, Віктор Тиндюк, Дмитро Щукін, Сергій Мисливий, Олександр Тендіт і Юрій Таран.

Фото для колажу із сайту МВС

До прикладу, Мисливий переховувався від слідства під фальшивими іменами, тож затримати його вдалося лише у 2020-му. 

Схожа ситуація з перекваліфікацією злочину, що дозволило пом’якшити покарання, сталася з іще одним засудженим у справі Вербицького. Йдеться про Олександра Волкова.

Суд дав йому дев’ять років позбавлення волі й визнав винним у катуванні, викраденні, яке спричинило тяжкі наслідки, та протидії мирним зібранням. Водночас його не визнали винним у вбивстві та участі в злочинній організації. 

Захист убитого активіста подавав апеляцію на це рішення, однак даних про вирок у відкритих джерелах немає. 

Тіло Юрія Вербицького. Світлини, що містяться в справі в протоколі огляду. Фото: LB.ua

Прокурори департаменту з розслідувань справ Майдану Офісу генпрокурора намагалися довести в суді, що викрадення учасників Євромайдану Ігоря Луценка та Юрія Вербицького не поодинокий злочин, а результат діяльності злочинної організації, створеної для протидії протестам на Майдані у 2013–2014 роках.

Нагадаємо, що 21 січня 2014 року група тітушок викрала активістів Ігоря Луценка та Юрія Вербицького з Олександрівської лікарні та вивезла до лісу за Києвом. Чоловіків катували, згодом зловмисники відпустили Луценка, який зміг вийти з лісу та зателефонувати друзям.

Того ж дня Вербицького знайшли мертвим.

Активіст Луценко, якого викрали разом з Вербицьким, розповідав на суді, що останнього били особливо жорстоко, бо дізналися, що він родом зі Львова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter