Справу Гандзюк до завершення не доведуть – Олена Сотник

Дата: 12 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Членкиня парламентської Тимчасової слідчої комісії з розслідувань нападів на активістів Олена Сотник переконана, що жодних нових підозр по замовниках у справі Катерини Гандзюк суспільство не побачить.

Про це вона сказала на брифінгу за результатами піврічної роботи ТСК, передає кореспондентка Центру прав людини ZMINA.

Такі висновки депутатка зробила, аналізуючи хід слідства та перекваліфікацію злочину з вбивства на нанесення важких тілесних ушкоджень, що дозволило виконавцям підписати угоду зі слідством і отримати менші терміни покарання.

“Я вважаю, що зміна кваліфікації була необґрунованою. Генпрокуратура і слідство просто спростили собі задачу. Очевидно, щоб мати доказову базу проти всіх замовників, слідчим треба провести серйозну роботу. А так вони вирішили піти простішим шляхом –  давайте виконавці визнають свою вину і таким чином ми забезпечимо доказову базу, хай злочину меншої тяжкості. Але внаслідок цього справу по замовниках не буде доведено до кінця”, заявила Сотник.

Депутатку також обурила аргументація Генпрокуратури, через яку була змінена кваліфікація. Зокрема про те, що медично-судова експертиза нібито вказала на мотиви нападників, тобто що вони не планували нанести смертельні опіки жертві, а лише залякати.

“Очевидно, що ніякі медичні експертизи не можуть доводити мотив. Це нонсенс. Це безглуздя, це просто пошук Генпрокуратурою виправдання, чому вони змінили кваліфікацію”, каже Сотник.

За її словами, особи, яких активісти називають серед замовників вбивства, продовжують вільно себе почувати. Так Євген Рищук організовує фестивалі та балотується в нардепи, а Владислав Мангер намагається через суд зняти з себе електронний браслет.

“Звідси напрошується висновок: жодних підозр по інших фігурантах, які могли бути названі як замовники, ми не побачимо”, – резюмує депутат.

На її думку, вироків щодо виконавців теж могло б не бути, якби не було суспільного тиску та уваги міжнародних організацій і медіа.

Нагадаємо, Катерину Гандзюк облили кислотою 31 липня 2018 року в Херсоні. 4 листопада внаслідок опіків вона померла.

6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області оголосив вирок п’ятьом виконавцям нападу. Обвинувачення погодилося на менші терміни, ніж передбачені ККУ, оскільки виконавці підписали угоду зі слідством. Речник ГПУ Андрій Лисенко в коментарі Центру інформації ZMINA висловив припущення, що ця угода дозволить отримати від засуджених нові свідчення щодо замовників.

Підозру як замовнику злочину в лютому вручили лише одній особі – голові Херсонської облради Владиславу Мангеру. Також оголошено підозру ймовірному посереднику між замовником і виконавцями раніше судимому за серійне вбивство Олексію Левіну, який переховується за кордоном. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter