Справу щодо ймовірного насильства над дітьми під час знімання “Дау. Дегенерація” закрили

Дата: 04 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Харківська поліція закрила кримінальне провадження щодо ймовірного насильства над дітьми, яке могли вчиняти під час організації та знімання фільму “Дау. Дегенерація”. 

Про це повідомили у відомстві. 

Кадри з фільму

Увагу українських правоохоронців до фільму привернув Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба, який розповів у квітні минулого року, що побачив кадри стрічки в мережі та дізнався про те, що під час знімання нібито використали дітей з будинку дитини. Правоохоронці вважали, що до дітей-сиріт під час знімання могли застосовувати насильство та завдавати їм фізичного або морального страждання, а сам проєкт Хржановського пропагує культ насильства, жорстокості та дискримінації.

Звинувачення спричинили хвилю обурення, через що центр “Бабин Яр”, де режисер стрічки працює художнім керівником, виступив із заявою, в якій попросив громадськість не піддаватись емоціям, звинувачуючи творців фільму “Дау” в знущанні з дітей. 

Після відкриття провадження слідчі допитали директора Харківського дитячого будинку, вихованці якого брали участь у зніманні, медсестер, які  супроводжували немовлят, інших працівників закладу, а також представників творчої групи, які працювали над створенням фільму. 

Режисер фільму Ілля Хржановський. Фото з відкритих джерел

“Слідчі встановили, що у фільмі “Дау. Дегенерація”, розповсюдженому у відкритому доступі у всесвітній мережі Інтернет, не містяться твори, що пропагують культ насильства та жорстокості”, – запевнили в поліції. 

Нагадаємо, що “Дау” – це художній багатосерійний проєкт режисера Іллі Хржановського, який розповідає історію радянського фізика Льва Ландау. Робота над стрічкою, як запевняють автори, велася 14 років, зокрема основну частину знімали в Харкові, а також у Баку, Москві, Лондоні та Копенгагені.

Після прем’єри фільму, яка відбулася на початку 2019 року в Парижі, російський Мінкульт відмовився видати прокатне посвідчення чотирьом з десяти епізодів “Дау”, адже відомство побачило в них пропаганду порнографії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter