Справа про погрози журналістці Анастасії Мацько в Полтаві: потерпіла просить про проведення експертизи в іншому місті

Дата: 21 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Журналістка інтернет-видання “Полтавська хвиля” Анастасія Мацько, справу про погрози якій з боку двох посадовців зараз розглядає місцева прокуратура, попросила про проведення лінгвістичної експертизи в іншому місті.

Про це вона написала на своїй сторінці у фейсбуку. 

Анастасія Мацько. Джерело: фейсбук-сторінка журналістки

Медійниця розповіла, що в День журналіста, 6 червня, вона мала зустріч зі слідчими в її справі. Там Мацько запевнили, що роблять усе можливе, а справу “буксує прокуратура”.

Водночас представники прокуратури в інтервʼю представниці Інституту масової інформації Надії Кучер сказали, що слідчі “зробили не все, тож вони не винні”, уточнила журналістка.

“Шановні прокурори та слідчі, Я БОЮСЯ ЗА СВОЄ ЖИТТЯ, я вимушена озиратися щоразу, коли сама виходжу на вулицю, Я НЕ МОЖУ ЯКІСНО ВИКОНУВАТИ РОБОТУ В ПРИМІЩЕННІ МІСЬКОЇ РАДИ! Зробіть бодай щось. Або наберіться сміливості сказати, що не хочете входити в конфлікт із місцевими депутатами та “рішалами”, тож справу закриваєте”, – пише Мацько.

Вона нагадала, що в інтерв’ю керівник прокуратури сказав, що лінгвістична експертиза в справі буде проведена в Полтаві.

“Про проведення якої, до речі, ми з адвокатом просили вже дуже давно. Я не хочу, щоб експертизу проводили в Полтаві, про що подала відповідне клопотання! Я чудово розумію, наскільки тут у всіх тісні стосунки, тож довіри немає”, – наголосила журналістка.

Вона публічно звернулася до представників правоохоронних органів “знайти час та звернути увагу на клопотання та розглянути скарги, надіслані раніше”.

“І все ще чекаю на зустріч із новопризначеним прокурором. Можливо, хоча б тут ви мене почуєте!” – пише Мацько.

Раніше Анастасія Мацько та її адвокат Дмитро Семеха скерували до Офісу генерального прокурора скаргу щодо бездіяльності слідчих та прокуратури в справі про погрози медійниці з боку двох місцевих посадовців.

Мацько висловила побоювання, що її справу можуть закрити, адже “депутат – людина солідна і со связями, а правоохоронцям ще з ними “в одном городє жить”.

Нагадаємо, що інцидент із журналісткою трапився під час сесії Полтавської міської ради 29 березня 2023 року. Тоді директор інспекції з контролю за благоустроєм міста Максим Малько та заступник голови Подільської райради в Полтаві Сергій Бойко, за словами медійниці, погрожували їй через її професійну діяльність. Факт погроз зафіксували журналісти інших видань.

“Бойко лайкою почав погрожувати мені розправою. Типу “дєвочка, ти допі**єлась”. Попросила надати пояснення. Він згадав про відео начебто мого авторства та мої висловлювання. Обіцяв, що без свідків він мені “детально пояснить”, які в нього до мене претензії. Його підтримав Максим Малько. Більше інформації не надали. І це все відбувається в міській раді”, – сказала вона.

Факт погроз зафіксували також журналісти інших видань. Зокрема, представник видання “Полтавщина” Микола Лисогор у телеграм-каналі “Фонтанзамільйон Полтава” переповів розмову.

“Вони сіли з двох боків від неї і говорили: “Ти шо, дєвочка? Відоси снімаєш? Поп*зді мнє тут. Я тєбє потом розкажу, отвєчаю”. Ці двоє підозрювали дівчину в тому, що вона монтувала негативні скетчі про райради”, – написав він.

Самі посадовці заперечили, що грубили й погрожували дівчині. У коментарі “Полтавській хвилі” Малько наявність погрози журналістці назвав “бурною фантазією”. Натомість розповів, що конфлікт виник у кулуарах міської ради вже після сесії й участь у ньому брали депутати міської ради.

Після закінчення засідання Анастасія написала заяву в поліцію. Її зареєстрували за статтею “перешкоджання журналістській діяльності”.

Згодом на вимогу Семехи кримінальне провадження перекваліфікували з перешкоджання на погрози журналістці.

Про перебіг розслідування справи Мацько, а також справи про напад на іншу полтавську журналістку, головну редакторку видання “Коло” Тетяну Цирульник 9 травня, правоохоронці розповіли 16 червня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter