Справа Ноздровської: суд почав допит Лучинської, яка очолювала слідство у справі про вбивство активістки

Дата: 06 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Шевченківський районний суд Києва почав допит слідчої Лідії Лучинської, яка займалася розслідуванням убивства активістки Ірини Ноздровської.

Про це повідомляє ZMINA.

Юрій Россошанський. Фото: Анастасія Москвичова

Протягом кількох місяців цей допит не вдавалося провести: то через неявку Лучинської, то через відсутність повного складу колегії суддів.

Під час засідання з’ясували, що Лідія Лучинська очолила групу слідчих у справі Ноздровської після затримання Юрія Россошанського, а до того була у складі групи слідчих, які займалися цією справою. Через це вона відмовлялась відповідати на запитання щодо окремих документів чи слідчих дій, зазначаючи, що не мала до них стосунку.

Представниця потерпілої сторониі Мати загиблої Ірини Ноздровської Катерина Дуняк запитувала, чи відпрацьовувало слідство інші версії, окрім пов’язаної з обвинуваченим Юрієм Россошанським, зокрема, щодо причетності до вбивства депутата кількох попередніх скликань Антона Яценка та кількох інших осіб. У відповідь Лучинська заявила, що слідство реагувало на всі клопотання адвокатів потерпілих і відпрацьовувало усі версії, однак більше не конкретизувала.

Раніше під час засідання ТСК у січні 2019 Дуняк вже висловлювалась про ймовірну причетність Яценка до вбивства Ірини Ноздровської. Він звинувачення відкидав і називав “нісенітницею”.

Окрім того, під час засідання Дуняк висловилась про ймовірну причетність друзів сина Юрія Россошанського, який на той момент перебував під вартою, і заявила, що слідство було зосереджене виключно на причетності одного Россошанського. Слідча це заперечила.

Допит слідчої Лучинської Фото: Анастасія Москвичова

Своєю чергою адвокат обвинуваченого Олексій Цибенко запитав, як слідство реагувало на зафіксовану під час проведення негласних слідчих дій розмову вже заарештованого на той момент Россошанського зі своїм співкамерником, у якій він говорить, що поліцейські йому погрожували розправою над сином. У відповідь Лучинська зазначила, що призначала психолого-психіатричну експертизу тих матеріалів, де зафіксовані зізнання Юрія Россошанського у вбивстві, і ця експертиза засвідчила, що заяви він робив добровільно, а на запитання відповідав більш розлого ніж було необхідно.

Також Цибенко вказав на зазначений у матеріалах слідства момент, що чоловік, що розвантажував товар для магазину поблизу автобусної зупинки, де, за версією слідства, сталося убивство Ноздровської, у приблизний час скоєння злочину не чув звуків боротьби, криків і потім не бачив слідів крові чи якихось речей загиблої. Адвокат запитав, чому не було встановлено особи інших людей, які були в магазині та поблизу нього, на що слідча відповіла, що не вважала за необхідне це робити.

За її словами, поліцейські провели достатню кількість слідчих дій, щоб суд тепер міг ухвалити рішення у цій справі. Врешті суддя Павло Слободянюк ухвалив рішення продовжити допит на наступному засіданні, запланованому на 13 жовтня.

Активістка Ірина Ноздровська кілька років працювала над справою про загибель своєї сестри Світлани Сапатинської. Її наприкінці вересня 2015-го на смерть збив в селі Демидів Вишгородського району на Київщині небіж голови районного суду Дмитро Россошанський. У травні 2017 року Россошанського засудили до семи років ув’язнення, а через декілька років звільнили від відбування покарання. Відповідну ухвалу безрезультатно намагався оскаржити прокурор, однак вона набрала законної сили на початку минулого року.

Тіло самої Ірини у січні 2018-го знайшли у водоймі біля села Демидів. За попередніми даними експертизи, жінка загинула від множинних колото-різаних ран. За підозрою в її вбивстві вже за тиждень затримали 63-річного Юрія Россошанського, батька засудженого Дмитра Россошанського. У Нацполіції заявили, що Россошанський зізнався у вбивстві правозахисниці, але його захист стверджує, що чоловіка змусили зізнатись в обмін на допомогу синові.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter