Справа Ноздровської: на суді допитали експерта, що вивчав переміщення мобільних телефонів загиблої і обвинуваченого

Дата: 03 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Шевченківський районний суд продовжив допит експертів у справі про вбивство громадської активістки Ірини Ноздровської.

Про це повідомляє кореспондентка ZMINA.

Потерпілі ставлять запитання експерту Богдану Шульзі. Фото: Анастасія Москвичова 

На засідання 3 червня викликали експерта з телекомунікаційних досліджень Богдана Шульгу, який вивчав мобільний трафік телефонів з номерами, що належали загиблій Ірині Ноздровській та обвинуваченому Юрію Россошанському, у день зникнення активістки – 29 грудня 2017 року.

За цими даними, з пів на одинадцяту ранку до п’ятої години вечора абоненти перебували на великій відстані одне від одного, а починаючи з близько шостої і майже до дев’ятої їх обслуговували сусідні базові станції мобільного зв’язку, через що встановити точно, чи збігався їхній маршрут, експертиза не змогла. Як пояснив експерт Богдан Шульга, коли телефон на зв’язку, він отримує сигнал із трьох розташованих поблизу базових станцій, але одночасно взаємодіє тільки з однією – тією, з якої надійшов найкращий сигнал.  

Пізніше, з дев’ятої вечора і майже до опівночі, як мовиться у висновках експертизи, з телефону Россошанського не робили й не приймали дзвінки, а також не надсилали й не отримували смс, тому встановити його маршрут у межах згаданої експертизи теж не змогли.

Між тим дочка загиблої активістки Анастасія Ноздровська і її мати Катерина Дуняк указали під час засідання на те, що в межах слідства чомусь робили таку експертизу тільки для одного з двох номерів, якими користувалась Ірина Ноздровська.

Як розповіла Анастасія, у день зникнення матері вона намагалася їй додзвонитись і на тому номері, який досліджувався, вона чула повідомлення, що абонент поза зоною покриття або що абонент розмовляє. Натомість, як зауважує дівчина, телефонуючи на інший номер, щодо якого експертизу не робили, вона чула довгі гудки, і тільки через певний час телефон відімкнули.

Експерт зазначив, що досліджував саме ті дані, які йому надали слідчі.

Наступне засідання в справі Ноздровської заплановано на 30 червня. На це засідання викликали слідчу, що розслідувала цей злочин, а також ще одного експерта.

Нагадаємо, активістка Ірина Ноздровська кілька років працювала над справою про загибель своєї сестри Світлани Сапатинської, яку 30 вересня 2015 року в селі Демидів на смерть збив племінник голови суду Вишгородського району Дмитро Россошанський. У травні 2017 року Россошанського засудили до семи років ув’язнення. Пізніше, у листопаді 2019 року, його звільнили від відбування покарання. Ухвала набрала законної сили 29 січня 2020 року, після оскарження прокурора.

Тіло самої Ірини 1 січня 2018 року знайшли у водоймі біля села Демидів Вишгородського району на Київщині. За попередніми даними експертизи, жінка загинула від множинних колото-різаних ран. За підозрою в її вбивстві вже 8 січня затримали 63-річного Юрія Россошанського, батька засудженого Дмитра Россошанського. У Нацполіції заявили, що Юрій Россошанський зізнався у вбивстві правозахисниці. Але його захист стверджує, що чоловіка змусили зізнатись у злочині, якого він не скоював, пообіцявши натомість допомогти його синові.

 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter