Справа МН-17: суддям не дозволили допитати російського офіцера бригади, звідки доставили “Бук”

Дата: 09 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

У суді в Гаазі, який розглядає справу про збиття боїнга рейсу МН17, Росія не дозволила допитати командира 53-ї зенітної бригади в Курську Сергія Мучкаєва. Саме цій бригаді, як раніше встановили розслідувачі, належить установка “Бук”, якою збили літак.

Про це повідомляє “Суспільне”. 

Фото: Reuters / Piroschka van de Wouw

Слухання у справі відновили 8 грудня та проходитимуть вони до 10 грудня, а наступний блок – з 20 до 24, відповідно. За словами Гендріка Стейнгаюса, що головує у суді, запит про допит Мучкаєва направили до РФ ще 3 листопада, а відповідь з відмовою надійшла через місяць.

“Російська сторона відмовила у можливості опитати Сергія Мучкаєва… Таким чином, слідчий суддя дійшов висновку, що опитування Мучкаєва неможливе, тож на цьому додаткове розслідування завершене”, – сказав суддя. 

Згідно з Європейською конвенцією про взаємну допомогу в кримінальних справах, як нагадав Стейнгаюс, держава має право відмовити в опитуванні, якщо це може зашкодити державним інтересам. Росія не дозволила розмовляти з Мучкаєвим, бо це може нібито призвести до розкриття військової інформації, що своєю чергою може завдати шкоди інтересам РФ.

У травні 2018-го міжнародні слідча група, що займалась розслідуванням справи збиття боїнга, представила докази, що пасажирський літак підбили “Буком”, що належить 53-й зенітно-ракетній бригаді, яку очолює Мучкаєв. Росіянина призначили командиром 2013-го. 

Волонтери спільноти InfoNapalm складали досьє на Мучкаєва та дізнались, наприклад, що мати військового, ймовірно, працювала у радянські часи у КДБ 

Офіційно прокуратура Нідерландів висунула звинувачення в справі чотирьом людям:

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.

Росія раніше відмовила у допиті трьох обвинувачених та пояснила це тим, що Кримінально-процесуальний кодекс РФ забороняє обвинуваченому у кримінальній справі виступати свідком у тій самій справі.

Унаслідок падіння літака 2014 року загинули 298 людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter