Справа МН-17: стали відомі свідчення очевидця запуску ракети

Дата: 11 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Прокурор у справі збиття “боїнга” МН-17 поділився свідченнями очевидця запуску ракети у 2014 році. 

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

8 червня відновився другий блок засідань Окружного суду Гааги, що розслідує справу про збиття авіалайнера. Про свідка запуску ракети ще на початку року розповідав керівник об’єднаної слідчої групи Фред Вестербек. 

“17 липня 2014 року в другій половині дня біля блокпоста самопроголошеної “ДНР” на дорозі зі Сніжного до Савур-Могили він побачив, як їхав “Бук”, і через кілька хвилин почув і побачив, що ракета була запущена. Він бачив, як загорілося поле, і знав, де була запущена ракета. Він стверджує, що після запуску ракети “Бук” виїхав на дорогу, а також що було чотири солдати в однаковій формі. Уніформа була кольору хакі, вони були в танкових шоломах. Ці солдати виглядали не так, як ті, що стояли на блокпості”, – переказав слова свідка представник прокуратури Тейсі Бергер під час засідання.

Очевидець подій проходить у справі під іменем X48, адже в слідчих є побоювання через його безпеку. Ще в березні нідерландські прокурори в справі розповідали, що російські спецслужби та проросійські бойовики, які воюють на Донбасі, погрожують свідкам. Виявилося, що X48 заслухали ще у 2016 році, а його свідчення правоохоронці вважають надійними. Наразі прокуратура хотіла б опитати його ще раз, зокрема правоохоронців цікавлять деталі щодо чотирьох солдатів і те, що з ними сталося після запуску ракети. 

Нагадаємо, що слухання в справі МН-17 розпочались у березні цього року в судовому комплексі “Схіпхол”, поблизу аеропорту Амстердама. Прокуратура Нідерландів висунула звинувачення чотирьом фігурантам:

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter