Справа МН-17: прокуратура просить від 30 до 40 тисяч євро компенсації кожному родичу загиблого в катастрофі

Дата: 22 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Прокуратура Нідерландів закликала суд призначити компенсації в розмірі від 30 до 40 тисяч євро родичам жертв збиття малайзійського “боїнга” MH-17 над Донбасом у 2014 році. 

Про це повідомляє DW.

Фрагмент меморіалу жертвам катастрофи МН-17 у Нідерландах з іменами загиблих. Фото: AP

20 грудня прокуратура почала оголошувати обвинувальний висновок у справі. Так, серед іншого в суді прозвучали слова про те, що обвинувачені Ігор Гіркін, Сергій Дубинський, Олег Пулатов та Леонід Харченко є повністю відповідальними за катастрофу, внаслідок якої загинули 298 людей.

“Ці четверо підозрюваних використовували “Бук” як власний інструмент, щоб збити літак. Вони тісно співпрацювали, був чіткий розподіл завдань, і всі підозрювані відігравали активну та важливу роль у підготовці та скоєнні злочину. Тому вони солідарно відповідальні… Те, що вони самі не натиснули кнопку, не має юридичного значення”,говорив на засіданні прокурор Тійс Бергер.

Генеральна прокурорка Нідерландів Біргіт ван Руссел, виступаючи перед судом 21 грудня, заявила, що родичів жертв, які можуть розраховувати на компенсацію, розділили на три категорії: 

  • До першої ввійшли чоловіки та дружини загиблих, офіційно зареєстровані партнери та близькі партнери, які жили разом із загиблими, діти, батьки та опікуни. Всі вони мають отримати по 40 тисяч євро компенсації.
  • До другої категорії ввійшли діти та батьки, які не проживали разом із загиблими. Їм пропонують виплатити по 35 тисяч євро.
  • До третьої – брати, сестри, бабусі, дідусі, онуки, дядьки та тітки, племінники та племінниці. Вони мають отримати по 30 тисяч євро.

Оголошення вироку в справі очікують не пізніше ніж наприкінці 2022 року. Прокуратура запропонувала для чотирьох обвинувачених максимальний термін покарання — довічне ув’язнення.

Частина ракети “Бук”, яка збила MH-17, за версією обвинувачення

Офіційно прокуратура Нідерландів висунула звинувачення в справі:

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.

Раніше Росія відмовила в допиті трьох обвинувачених. Влада РФ пояснила відмову тим, що кримінально-процесуальний кодекс країни забороняє обвинуваченому в кримінальній справі виступати свідком у тій самій справі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter