Справа Гандзюк: СБУ допитала херсонських правоохоронців через недбале розслідування вбивства активістки

Дата: 17 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України допитала правоохоронців Херсонщини в межах провадження щодо можливого недбалого розслідування поліцією та прокуратурою вбивства активістки Катерини Гандзюк. 

Про це повідомляє Громадське з посиланням на відповідь відомства на запит. 

У межах розслідування допитали 30 правоохоронців, однак нікому не повідомили про підозру. Допитали, зокрема, співробітників Головного управління Національної поліції в Херсонській області, які проводили досудове розслідування в кримінальному провадженні від 31.07.2018, оперуповноважених зазначеного управління, які виконували доручення слідчого, та прокурорів Херсонської прокуратури, що, бувши прокурорами групи прокурорів, здійснювали процесуальне керівництво в провадженні.

У відомстві наголосили, що досі триває досудове розслідування. 

Як відомо, Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. 6 червня 2019-го п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років утримання під вартою.

Як співорганізаторам у справі підозру повідомлено голові Херсонської облради Владиславові Мангеру, який перебуває на волі під час досудового розслідування, місцевому кримінальному авторитетові Олексію Левіну та Ігорю Павловському, якому змінили підозру зі співорганізації на замовчування злочину.

Активісти постійно наголошують, що до змови стосовно нападу на Гандзюк мають причетність ще ексголова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв та його заступник Євген Рищук. Проте в Генпрокуратурі неодноразово заявляли, що в них бракує доказів для вручення їм підозри.

Загалом СБУ порушила п’ять кримінальних проваджень, що прямо чи опосередковано мають стосунок до справи Гандзюк. Одне з них стосується Гордєєва та Рищука – щодо їхньої ймовірної причетності до нападу або в ролі замовників, або як підбурювачів чи поплічників. Ще три кримінальних провадження пов’язані з обставинами, які передували нападу. Зокрема, це злочини, в яких Гандзюк публічно обвинувачувала керівництво області і які могли стати мотивом замаху, серед них і підпали лісу, і розкрадання бюджетних коштів та інші.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter