Справа Гандзюк: Левіна залишили під вартою на два місяці

Дата: 30 Березня 2020
A+ A- Підписатися
Печерський суд залишив під вартою підозрюваного в організації нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк Олексія Левіна (Москаленка) ще на два місяці.
 
Про це повідомляє Громадське. 
 

Засідання проходило лише за участю сторін через обмеження щодо коронавірусу. Прокурори просили продовжити запобіжний захід Левіну, адже правоохоронцям потрібно провести слідчі дії та є ризики втечі чоловіка, якого нещодавно екстрадували з Болгарії. Адвокати просили обрати альтернативний запобіжний захід, наголосивши, що підозра необґрунтована та ризики недоведені.

“Ми заперечували проти задоволення клопотання. У клопотанні немає доказів, які б вказували на причетність Левіна до скоєння злочину. Ми дочекаємося повного тексту рішення та оскаржимо його”, – сказав адвокат підозрюваного Ігор Мокін. 

Він додав, що їхня позиція незмінна і після 2 квітня вони та Левін не братимуть участь у жодних слідчих діях, адже вважають, що саме тоді завершується термін досудового слідства. Сам Олексій Левін підтримав своїх захисників.

Нагадаємо, що нещодавно суд продовжив строки досудового розслідування справи Гандзюк до липня.
 
Як відомо, Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. 6 червня 2019-го п’ятьом виконавцям нападу присудили від трьох до шести років утримання під вартою.

Як співорганізаторам у справі підозру повідомлено голові Херсонської облради Владиславові Мангеру, який перебуває на волі під час досудового розслідування, місцевому кримінальному авторитетові Олексію Левіну та Ігорю Павловському, якому змінили підозру зі співорганізації на замовчування злочину.

Активісти постійно наголошують, що до змови стосовно нападу на Гандзюк мають причетність ще ексголова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв та його заступник Євген Рищук. Проте в Генпрокуратурі неодноразово заявляли, що у них бракує доказів для вручення їм підозри.

Загалом СБУ порушила п’ять кримінальних проваджень, що прямо чи опосередковано мають стосунок до справи Гандзюк. Одне з них стосується Гордєєва та Рищука – щодо їхньої ймовірної причетності до нападу або в ролі замовників, або як підбурювачів чи поплічників. Ще три кримінальних провадження пов’язані з обставинами, які передували нападу. Зокрема, це злочини, в яких Гандзюк публічно обвинувачувала керівництво області і які могли стати мотивом замаху, серед них і підпали лісу, і розкрадання бюджетних коштів та інші.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter