Сподіваємося, світ не принесе в жертву Путіну корінний народ Криму – Джемілєв

Дата: 23 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вважає неприпустимим пропозиції деяких американських та європейських політиків подарувати Кримський півострів російському президентові Володимиру Путіну. 

Про це він заявив під час другого саміту Міжнародної Кримської платформи 23 серпня, передає кореспондент видання ZMINA.  

За його словами, останнім часом було оприлюднено багато думок різних політичних та державних діячів щодо шляхів припинення цієї війни та досягнення мирної угоди. 

“Серед цих думок були приголомшливі, які ми не можемо прийняти за жодних обставин. Наприклад, один американський діяч, який налаштований висунути свою кандидатуру на президентських виборах у США 2024 року, і деякі європейські діячі пропонують подарувати Путіну Крим, щоб він “вийшов з цієї війни, не втративши обличчя”. Кримськотатарський народ сприймає це як заклик заради ілюзорного миру принести корінний народ Криму в жертву Путіну, відмовитися від норм міжнародного права та прийняти умови добре озброєного бандита”, – сказав Джемілєв. 

Лідер кримськотатарського народу висловив сподівання, що така позиція ніколи не буде превалювати у світі. 

Він звернув увагу, що Росія використовує Кримський півострів для обстрілу мирного населення та руйнування критичної інфраструктури. 

Мустафа Джемілєв

“Утім, у нас немає можливості завдати ударів по базах, звідки стріляють. У нас немає протиповітряної оборони та далекобійних ракет”, – повідомив Мустафа Джемілєв.

Водночас він наголосив, що якщо зараз не надавати оперативно достатню матеріально-технічну та фінансову допомогу, війна може затягнутися надовго. А це своєю чергою призведе до смертей, руйнувань та страждань людей.  

Мустафа Джемілєв подякував країнам за допомогу, яку вони надають Україні в ці дні. 

Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг запевнив Україну в подальшій підтримці, яка триватиме стільки, скільки буде потрібно. 

“Ми віддані партнерству з Україною, ми допомогли перейти до натівських стандартів. Зима буде важкою, і ми бачимо, що війна іде на виснаження. Це боротьба волі, логістики, тому ми маємо далі підтримувати Україну. Потужна і стабільна Україна – запорука євроатлантичної безпеки. Ми продовжимо бути разом з Україною стільки, скільки потрібно“, – сказав Столтенберг.

Напередодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю для загальнонаціонального телемарафону заявив, що лише дві країни Європейського Союзу – Угорщина та Австрія – відмовилися допомагати Україні зброєю в межах нинішнього повномасштабного вторгнення Росії.

23 серпня в онлайн-форматі відбувся другий саміт міжнародної Кримської платформи.

“Кримська платформа” – це ініційований Україною міжнародний консультаційно-координаційний формат, спрямований на підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповідь на зростання загроз безпеці, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини і захисту жертв російського режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

У другому саміті Україна, зокрема, збільшила кількість учасників платформи та розширила географію участі в Кримській платформі завдяки країнам Африканського континенту та іншого боку Атлантики. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter