Співробітників колонії на Волині можуть звільнити від відповідальності за катування та вбивство в’язня

Дата: 30 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Співробітників Маневицької колонії №42 на Волині можуть звільнити від відповідальності за катування та вбивство в’язня, яке сталось у 2011 році. 

Про це повідомляє “Тюремний інсайдер”. 

Маневицька виправна колонія №42. Фото: konkurent.ua

Інцидент трапився у 2011 році, коли засудженого впіймали після втечі з колонії. Спочатку начальник установи примусив в’язня стати на коліна та просити вибачення, а потім повзти з кросівками в зубах бетонною підлогою та сходами з другого на перший поверх – у приміщення для проведення обшуків. 

Уже там засудженого знову примушували стати на коліна, повторно вибачитися за втечу та за те, що співробітники мали нести службу в посиленому режимі, виходити на додаткові чергування та брати участь у пошуках. Крім того, після оголошення начальником колонії сигналу тривоги “Буря-2” співробітники силоміць поклали засудженого на стіл та завдали йому ударів гумовими кийками по сідницях і п’ятах. Керував діями начальник колонії.

Як показала експертиза, на тілі загиблого утворилися сліди від не менш ніж 65 ударів, однак смертельним виявився удар з ноги в живіт, якого завдав старший оперуповноважений. Після побиття, вночі, засудженого з відбитою селезінкою прикували наручниками до металевої решітки вікна на висоті приблизно 1,7 метра, а під ранок чоловік помер.

Маневицька виправна колонія №42. Фото: фейсбук-сторінка Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції.

Десятьох обвинувачених, серед яких начальник колонії, притягнули до кримінальної відповідальності за перевищення службових повноважень, що супроводжувалося насильством. У 2015 році Маневицький райсуд відправив за ґрати на сім років оперуповноваженого, який бив засудженого в живіт, а начальнику колонії присудили чотири роки. Решта отримали умовні строки з випробуванням через позитивні характеристики за місцем проживання і утримання малолітніх дітей.

Згодом Верховний Суд скасував вирок і передав справу до апеляційного суду. Прокурор просив призначити жорсткіші покарання, водночас звільнити обвинувачених у зв’язку з давністю, бо минуло понад 10 років. Уже в серпні поточного року суд підтримав позицію прокурора і скасував вирок, але розв’язувати справу не став і передав її назад до першої інстанції.
 
Тепер районний суд може звільнити тюремних співробітників від відбування покарання за строками давності.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter