“Спідозний п*дор”: У Росії невідомі напали на чоловіка, який публічно розповів про свій ВІЛ-статус

Дата: 06 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії невідомі напали на жителя Санкт-Петербурга Іллю Бронского. Незадовго до цього він публічно розповів про свій позитивний ВІЛ-статус та почав отримувати погрози. 

Про це чоловік повідомив у своєму твіттер. 

Фото: сторінка Іллі Бронського у твіттер

У березні російське видання TJournal опублікувало текст про людей, які у Росії живуть з позитивним ВІЛ-статусом та стикаються з дискримінацією. Одним з героїв тексту став 29-річний Ілля Бронський. Чоловік розповів, що отримав свій статус після відвідування стоматолога.

“Серед клієнтів тієї клініки було зареєстровано понад 15 випадків зараження ВІЛ тільки в цій лікарні, і невідомо, скільки ще буде. Так я дізнався, що я один з цих щасливців. Шанс заразитися таким шляхом вкрай малий”, – розповідав він.

У тексті Бронський також розповів про те, що довгий час живе разом з партнером. Через декілька днів після публікації росіянин почав отримувати погрози. 

“Скрізь тебе знайдемо. Видаляйся звідусіль та у*бивай, а то здохнеш у канаві, мразота заразна”, – писали йому невідомі у особисті повідомлення. 

Погрози, які почав отримувати після інтерв’ю чоловік. Фото: TJournal

У одному з повідомлень невідомий вказав, що знає місце проживання Бронського, а тому йому стало страшно. Він звернувся до правоохоронців, але погрози продовжували надходити. 3 квітня на чоловіка напали, коли він повертався з робочої зустрічі. 

“До мене гукнув невідомий чоловік. Коли я почав обертатися, я лише почув «спідозний п*дор» і отримав сильний удар в обличчя. Після удару я від несподіванки і болю присів на коліно, а нападник утік”, – розповів він журналістам. 

Медики зафіксували у Бронського перелом носа і деформацію носової перегородки. Росіянин вже звернувся до правоохоронців. 

“Я поки не розумію, що відчуваю. Напевно, розчарування і страх. Навіть не розумію, чи можу я просто ходити по рідному місту, не боячись за своє життя”, – зізнається він. 

Нагадаємо, що Україна – лідер серед країн Європи за масштабами поширення ВІЛ-інфекції, однак досі люди, що живуть з ВІЛ, стикаються зі стигматизацією через свій діагноз. Через це представники груп ризику бояться проходити тестування, не знають свого ВІЛ-статусу, а деякі досі вважають ВІЛ/СНІД виключно хворобою гомосексуалів, працівників і працівниць комерційного сексу та наркозалежних.

У 2018 році колишній міністр охорони здоров’я Олег Мусій звинуватив громадського активіста та голову організації “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” Дмитра Шерембея в тому, що він нібито міг інфікувати його ВІЛ через подряпину, яку Мусій дістав унаслідок їхньої бійки. 

Найближчим часом Європа може досягнути показників UNAIDS 90–90–90. Із 2016 року в Києві працює проект “Сталість ВІЛ-послуг”, згідно з яким до 2021 року столиця має досягнути таких показників. Нещодавно Україна офіційно перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ. 

ZMINA докладно писала про те, що ж змінилось у підході до лікування інфекції

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter