Спецслужби Росії можуть вербувати українців, що подорожують до Криму, – контррозвідка СБУ

Дата: 29 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Контррозвідка Служби безпеки України попереджає, що ті, хто подорожує до тимчасово окупованого Криму, можуть наражатися на вербування з боку російської ФСБ.

Як повідомляє пресслужба українського відомства, такий випадок стався з жителем Генічеського району Херсонської області, який їздив на півострів, щоб побачитися з родичами.

“Російські прикордонники незаконно затримали чоловіка під вигаданим приводом. Потім українця доставили в одне з приміщень так званого пункту пропуску “Джанкой”. Там представники російських спецслужб намагалися схилити його до конфіденційного співробітництва з ФСБ. Для цього вони застосовували психологічний тиск і погрози на адресу родичів українського громадянина”, – зазначають у відомстві.

У СБУ стверджують, що чоловік мав збирати відомості про діяльність однієї з громадських організацій Херсонщини та інформацію про переміщення українських військових підрозділів.

“У перебігу проведення контррозвідкою перевірки чоловік докладно розповів про обставини вербування й отримане завдання. З огляду на те що житель Генічеського району добровільно повідомив органи Служби безпеки України про свій контакт з ФСБ Росії та не виконав жодного завдання іноземної спецслужби, Херсонський міський суд звільнив його від кримінальної відповідальності відповідно до положень ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України”, – йдеться в повідомленні.

ФСБ Росії не коментувала заяви українських спецслужб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter