Спецдоповідач ООН назвав невирішені проблеми переселенців в Україні

Дата: 09 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Головна проблема, з якою стикаються переселенці з окупованих територій в Україні, – це отримання пенсій і соціальних виплат.

Про це у п’ятницю в Києві заявив спеціальний доповідач ООН з питань прав внутрішньо переміщених осіб Чалока Беяні, передає Deutsche Welle.

За його словами, Україна опинилась серед країн з найбільшою кількістю внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у світі. Тому українському уряду необхідно створити дієвий масштабний механізм, за допомогою якого можна було б врегульовувати усі ті проблеми, які випадають на долю тих, хто був змушений залишити окуповані Росією Крим і Донбас.

“Я закликав український уряд сформувати стратегію вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб”, – каже Беяні.

Це не перший візит спецдоповідача ООН з питань переселенців в Україну. У вересні 2014 року він уже відвідував Дніпропетровськ, Запоріжжя, Одесу, Харків, Херсон і Слов’янськ.

За словами Беяні, за останні два роки українській владі “вдалося зробити багато” для переселенців зі сходу та Криму. Спецдоповідач ООН дав схвальну оцінку ухваленому закону щодо надання допомоги переселенцям і створенню спеціального міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. Проте він наголосив, що тепер Києву необхідно докласти ще більших зусиль для імплементації цього закону і “створити координаційний механізм для відомств, які цим займаються”.

Водночас Беяні зробив висновок, що найбільша проблема для ВПО в Україні – отримання пенсій і соціальних виплат.

За його інформацією, “система реєстрації призвела до призупинення виплат, і через це близько 500–600 тисяч ВПО не можуть отримувати належні їм державні кошти”. Він нагадав, що радянська система так званої прописки в Україні офіційно скасована, проте, “на жаль, на практиці вона продовжує діяти”. Внаслідок цього система реєстрації і пов’язане з нею призупинення соцвиплат “призводять до повторного вимушеного переміщення, масової міграції, спонтанних повернень до небезпечних місць проживання”.

“Хоча держава зобов’язана виплачувати пенсію усім громадянам, які досягли пенсійного віку, незалежно від того, де вони перебувають”,– нагадав Беяні.

В ООН переконані: на підконтрольний територіях український уряд повинен забезпечити громадянам свободу пересування і проживання, водночас так звана “влада” на непідконтрольних Києву територіях також має забезпечити місцевим мешканцям ці права.

Беяні побував на кількох пропускних пунктах перетину лінії розмежування в зоні АТО і зауважив, що там існує проблема зі свободою пересування.

“Люди годинами стоять у довгих чергах, піддаючи ризику своє життя, а для людей похилого віку, вагітних жінок, дітей не створено жодних додаткових умов”, – констатував спецдоповідач.

Із особистих бесід з людьми, які виїхали із зони конфлікту на Донбасі та з анексованого Криму, Беяні зробив висновок, що головною проблемою для них стало вирішення питання житла. У зв’язку з цим він рекомендує українській владі розробити механізм захисту житла і власності громадян, які були вимушені залишити своє нерухоме майно у зоні конфлікту, щоб вони могли отримати компенсацію за втрату свого майна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter