Сомалі на першому місці в рейтингу безкарності за злочини проти журналістів

Дата: 01 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Рейтинг “Глобальний індекс безкарності”, який складає Комітет захисту журналістів, в цьому році очолила Сомалі.

“Глобальний індекс безкарності-2017” опубліковано на сайті КЗЖ 31 жовтня.

Десята щорічна доповідь привертає увагу громадськості до країн, в яких вбивають журналістів, а їх вбивці залишаються на волі.

Сомалі – найгірша держава в індексі – є однією з семи країн, що щорічно потрапляють до рейтингу всі десять років, протягом яких КЗЖ публікує свій перелік. Решта шість – Індія, Ірак, Мексика, Пакистан, Росія та Філіппіни – показують: хоча безкарність зазвичай процвітає в зонах конфліктів, велика кількість журналістів стають жертвами вбивств і в деяких відносно стабільних державах, що зараховують себе до демократичних.

“Безкарність подібна задусі, що заважає вільному потокові формації в суспільстві. Коли вбивають одного журналіста, а його вбивці не несуть покарання, то всім журналістам надсилається сигнал: “Стеж за тим, що говориш і будь напоготові”. Держави, що потрапили до цього списку  не повинні рік за роком миритися з безкарністю, вони зобов’язані активно вживати заходи до усунення помилок в своїх системах правосуддя”, – говорить Елізабет Уітчел, автор доповіді і консультант КЗЖ у веденні Глобальної кампанії в боротьбі з безкарністю.

В цьому році в половині з 12 країн, внесених в індекс, відбулися нові вбивства журналістів. Афганістан вперше випав з цього списку зважаючи на зниження там чисельності замовних вбивств, хоча збройний конфлікт і широкомасштабне насильство продовжують залишатися причинами загибелі журналістів при виконанні ними своїх професійних обов’язків.

Однією з позитивних тенденцій минулого десятиліття є більш повна інформованість громадськості про безкарність убивць журналістів. ООН прийняла п’ять резолюцій, що закликають держави до здійснення правосуддя над злочинцями, і в цьому році відзначається п’ята річниця прийняття Плану дій ООН щодо забезпечення безпеки журналістів і проблеми безкарності.

“Індекс безкарності” випускається щорічно до Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів, що відзначається 2 листопада. Дані доповіді підраховуються виходячи з чисельності нерозкритих вбивств журналістів за останні 10 років у відсотках від чисельності населення країни. У доповідь включені: статистична таблиця, звітна інформація по кожній країні і детальний опис використовуваної методології.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter