Сьогодні починається судовий процес проти “бухгалтера Освенціма”

Дата: 21 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

Сьогодні  у Люнебурґу починається судовий процес над 93-річним Оскаром Ґренінґом, колишнім есесівцем, що служив у концтаборі Аушвіц-Біркенау. Його звинувачують у пособництві у вбивстві 300 тисяч людей.

Як повідомляє Deutsche Welle, з вересня 1942-го по жовтень 1944 року він служив у лавах SS у концтаборі Аушвіц-Біркенау, поблизу містечка Освенцім на півдні Польщі. Його завданням було вести облік грошей, цінностей і прикрас депортованих, тому ЗМІ часто називають його “бухгалтером Освенціма”. Сам він не вважає себе винним, говорить що нікого не вбивав і “був лише коліщатком у машині знищення”.

Обвинувачення Ґренінґа обмежені епізодом так званої “угорської акції”, що відбулася з 16 травня по 11 липня 1944 року, коли SS депортувала до Аушвіц-Біркенау 425 тисяч євреїв з Угорщини. Близько 300 тисяч з них були одразу після прибуття вбиті у газових камерах.

Він був присутній під час прибуття вагонів з депортованими і під час “селекцій”, на яких людей безсердечно ділили на “придатних до праці” і “непотрібних”. Він знав, що “відсортованих” відправляли до фіктивних душових не для “дезінфекції”, а для вбивства. До завдань есесівця входив, зокрема, збір валіз, залишених депортованими на пероні, щоб приховати від новоприбулих сліди масового вбивства. ВІн повинен був рахувати знайдені у валізах гроші, сортувати їх і передавати до штаб-квартири SS у Берліні. Обвинувачення констатує, що його діяльність була підтримкою систематичних вбивств нацистського режиму.

За словами Крістофа Гойбнера, віце-президента громадської організації “Комітет Аушвіц”, процес відбувається із запізненням у декілька десятиліть.

Обвинувачений безкарно прожив найважливіші десятиліття свого життя у мирі і на свободі, будучи частиною суспільства“, – каже Гойбнер. 

Донедавна потрібно було доводити особисту провину підозрюваного у нацистських злочинах. Цей принцип змінився після вироку Земельного суду Мюнхена у справі Івана Дем’янюка. Нині вже покійного колишнього вахмана концтабору Собібор у 2011 році засудили до 5 років тюрми за пособництво у вбивстві понад 28 тисяч євреїв – попри те, що не вдалося встановити, чи вбивав він когось особисто. 

Суд у Люнебурґу попередньо запланував 27 засідань, вирок планують оголосити наприкінці липня. На суді свідчитимуть близько 60 співпозивачів, що приїдуть із США, Угорщини, Канади та Ізраїлю. Це колишні в’язні або родичі тих, хто загинув у концтаборі Аушвіц. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter