Сьогодні день народження кримського політв’язня Балуха. Підтримаємо його!

Дата: 08 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Кримська правозахисна група проводить акцію до дня народження незаконно заарештованого в Криму українського активіста Володимира Балуха і просить кожного написати листа для бранця Кремля.

“Сьогодні, 8 лютого, день народження сильної та сміливої людини. Українця, для якого рядки Гімну “Душу й Тіло ми положим за нашу свободу” – його життєві принципи. Попри все, над його будинком в окупованому Криму майорів український прапор, він спілкується українською та відверто говорить всім, що “Крим – Україна”” йдеться у повідомленні КПГ.

У КПГ нагадують, що Балуха у Криму переслідують з 2014 року. До його оселі та будинку його літньої матері неодноразово приходили з незаконними обшуками, проти нього відкрили адміністративну справу та запроторили за грати на 10 діб, потім відкрили проти нього кримінальну справу й засудили до примусових робіт. Проте він відмовився відбувати покарання у формі обов’язкових робіт.

Після арешту та обшуків, кожного разу вилучали український прапор, встановлений на даху його будинку.

Однак Володимир Балух повертав прапор на свій будинок. 29 листопада 2016 року він розмістив на стіні свого будинку табличку “Вулиця Героїв Небесної сотні, 18”. Після цього, 8 грудня 2016 року, співробітники ФСБ Росії, вкотре обшукавши оселю Володимира Балуха, затримали українця.

Незаконно позбавлений волі, він вже два місяці перебуває в ув’язненні. Зараз український активіст утримується в СІЗО Сімферополя в жахливих умовах. Стан його здоров’я постійно погіршується, невільник потребує лікування. Справа проти нього за нібито зберігання боєприпасів сфальсифікована.

“Кожен з вас може підтримати Володимира, написавши йому листа. Незважаючи на те, що сьогодні з підконтрольної Україні території неможливо зробити поштове відправлення до Криму, ми допоможемо вам у цьому.  Напишіть Володимиру Балуху листа або слова підтримки, надішліть їх на електронну адресу Кримської правозахисної групи crimeahrg@gmail.com з позначкою “для Володимира Балуха”. Ці листи будуть роздруковані та передані Володимиру у СІЗО Сімферополя”, –  закликають у КПГ.

В організації також нагадують, що для отримання листів українським активістом, необхідно уникати речень та фраз, які окупаційна влада може трактувати як “екстремістські”.

Нагадаємо, 8 грудня 2016 року співробітники ФСБ провели обшуки в селі Серебрянка Роздольненського району Криму, в будинках Балуха і його матері, і “знайшли” на горищі будинку патрони і динаміт. Це не перший обшук в будинку активіста, кожен раз під час обшуків у нього знімали з даху будинку і вилучали український прапор. Є підстави вважати, що патрони були підкинуті під час обшуку з метою фальсифікації нової кримінальної справи проти активіста.

12 грудня Роздольненський районний “суд” Криму обрав запобіжний захід Балуху у вигляді тримання під вартою строком на 30 діб. “Суд” залишив без уваги той факт, що процесуальні документи були складені з істотними порушеннями, і що на утриманні у Володимира знаходиться 73-річна мати.

14 грудня слідчий у присутності адвоката пред’явив українцеві звинувачення за ч.1 ст. 222 КК РФ. Кримчанин з висунутим обвинуваченням не згоден і провину не визнає.

Кримська правозахисна група 26 грудня повідомляла, що у Балуха хронічний бронхіт, а в переповненій камері СІЗО хвороба загострилася.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter