Сьогодні починаються “16 днів проти ґендерного насильства”: які заходи планують цього року

Дата: 25 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Сьогодні, 25 листопада, у Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок, стартує акція “16 днів активізму проти ґендерно зумовленого насильства”. Це щорічна кампанія, яка об’єднує активістів, лідерів думок та політиків, що закликають припинити насильство над жінками та дівчатами. Кампанія триває до 10 грудня – Дня прав людини.

У 1999 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок і запропонувала урядам, міжнародним і неурядовим організаціям проводити цього дня заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.

Дата 25 листопада була вибрана в пам’ять про сестер Мірабаль – політичних активісток, яких забила до смерті палицями таємна поліція за наказом диктатора Домініканської Республіки Рафаеля Трухільйо в 1960 році.

Основними завданнями акції “16 днів проти насильства” є привернення уваги громадськості до двох актуальних проблем – запобігання та протидії домашньому насильству та торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ і громадських об’єднань задля поєднання зусиль щодо захисту прав людини.

За словами керівника представництва Фонду народонаселення ООН в Україні Хайме Надаль, в Україні за перші дев’ять місяців 2019 року поліція зареєструвала понад 100 тисяч випадків домашнього насильства, які призвели до близько 2 тисяч кримінальних справ.

“Але є й хороша новина в цій статистиці. Зокрема, цьогоріч із цих 2 тисяч кримінальних переслідувань 77% були завершені. Тобто покарання було призначене. А якщо порівняти це, наприклад, із 2017 роком, коли лише 29% кримінальних переслідувань були завершені, то бачимо різницю”,цитує Хайме Надаля Укрінформ.

Тема цьогорічної кампанії – “Розфарбуй світ у помаранчевий колір: покоління рівності виступає проти зґвалтувань”. Ця тема має на меті активізацію зусиль громадянського суспільства в боротьбі із сексуальним насильством щодо жінок.

Сьогодні ООН пропонує надіти одяг або аксесуари помаранчевого кольору, аби висловити свою солідарність із рухом в ім’я майбутнього, що вільне від насильства стосовно жінок і дівчат. Водночас у багатьох містах світу пройдуть відповідні заходи, а знамениті будівлі буде підсвічено помаранчевим кольором.

У столиці 25 листопада в межах акції “16 днів проти ґендерного насильства” відбудеться серія заходів.

У Кабміні сьогодні відкрилася виставка, присвячена протидії ґендерному насильству. На стендах розповіді про долі людей, які зіткнулись із цим явищем та зайшли в собі сили подолати їх.

О 14:30 у КМДА почнеться презентація проєктів із нагоди Міжнародної соціальної акції “16 днів проти ґендерного насильства”. Відбудуться презентації нових стратегій протидії насильству над жінками, інструменти формування ґендерно-чутливих політик у Києві, проєкти підтримки постраждалих від домашнього насильства.

О 17:00 Парковий міст через Дніпро підсвітять помаранчевим кольором і відбудеться флешмоб із парасольками помаранчевого кольору під гаслом “Розірви коло насильства”.

О 17:15 із пішохідно-велосипедного мосту на Володимирській гірці запустять у повітря помаранчеві кульки як заклик до кожного, хто зіткнувся з насильством, “висвітлювати” свою проблему і не залишатися з нею наодинці.

Також у межах “16 днів проти ґендерного насильства” організація  “Біла стрічка Україна” / “White Ribbon Ukraine” проводить низку інформаційно-просвітницьких заходів:

  • 26 листопада,  о 17:00 (Американський дім у Києві) – панельна дискусія для представників владних структур, дипломатичного корпусу і міжнародних місій в Україні на тему: “Вплив участі чоловіків у кампаніях по захисту прав жінок на розвиток ґендерного руху: міжнародний досвід”;
  • 3 грудня, о  12:00 (Верховна Рада України, третій поверх) – відкриття виставки картин української художниці й правозахисниці Алли Горської;
  • 5 грудня о 10:00 у КВЦ “Парковий” розпочнеться Всеукраїнський форум “Стоп насильству”; 
  • 10 грудня (Посольство США в Україні) – приймання для ключових стейкхолдерів та лідерів, які впливають на формування ґендерної політики України;
  • 12 грудня, о 13:00 (Музей ім. Куїнджі, м. Маріуполь) – відкриття виставки картин Алли Горської за участю представників Національної поліції Донецької області.

За матеріалами Укрінформу

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter