Вчителі розказали, що заважає навчати школярів правам людини

Дата: 02 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Вчителі позитивно ставляться до ідеї викладання окремого предмету “Права людини” в школі, але їм бракує знань у сфері прав людини.

Про це йдеться у соціологічному дослідженні Фонду”Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва у співпраці з Центром інформації про права людини та Уповноваженої Верховної Ради з прав людини.  

Майже ¾ опитаних погоджуються з доцільністю впровадження окремого предмета. Однак майже половина з цієї кількості зауважують, що вводити окремий предмет “Права людини” потрібно лише після того, як будуть підготовані фахові навчальні плани та вчителі.

Лише чверть опитаних зазначила, що краще інтегрувати цей предмет в інші дисципліни. Респонденти вважають за доцільне навчати прав людини в рамках “Основ правознавства (майже 3/5)” та Громадянської освіти (1/2)”.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич більше схиляється до наскрізного викладання прав людини під час усього процесу навчання. 

“У системі шкільної освіти є такий предмет як “Право”, який розрахований на певну вікову категорію дітей. Це година чи півтори на тиждень. Звичайно, це може сформувати якісь фрагментарні знання про права, але цей предмет не може сформувати того, що ми називаємо громадянською компетентністю. От буде людина знати теоретично свої права… А як їх застосовувати? Як реагувати в різних проблемних ситуаціях?”, — запитує міністр освіти. 

Вона також додала, що знання про права людини сьогодні забезпечуються практично через курс “Право”, який є дуже коротким і викладається у певному класі: “Насправді ж громадянська компетентність має забезпечуватися від першого по останній клас школи наскрізно через весь процес навчання. Це має бути віддзеркалено в державних стандартах освіти, до цього мають бути готові вчителі, тому що це інші методики викладання”.

БІЛЬШЕ про бачення міністра про права людини у школі читайте у її інтерв’ю “Зараз “золотий час”, коли ми змінюємо зміст освіти” 

Голова “Освітнього дому прав людини в Чернігові” Сергій Буров вказує, що предмет “Основи правознавства” не може представити концепцію прав людини. 

“Цей предмет сьогодні більше є “калькою” з дисципліни ще радянських часів “Основи держави і права”. У ньому багато теоретичної інформації, що не є потрібною кожній дитині, а скоріше виглядає як підготовчий предмет до вступу до юридичного ВНЗ. Крім того, зміст самого предмету потребує ретельного перегляду з огляду на його пострадянське походження, як потребують ретельного перегляду і загальні підходи до юридичної науки”, — вважає правозахисник.

Вчителі не визначилися, з якого віку варто навчати дітей правам людини. Чверть каже, що це потрібно робити з 5-6 років. Ще п’ята частина — з 9-10 років. Однак думки опитаних сходяться на тому, що після 15 років вже запізно починати навчати дітей правам людини.

ЯКІСТЬ ВИКЛАДАННЯ 

¾ опитаних вчителів вважають, що в наявних дисциплінах права людини викладаються загалом задовільно або ж цілком добре. Як незадовільний або цілком поганий рівень викладання прав людини в школі оцінили менше 1/5 респондентів.

Більше третини вчителів вказують на низьку якість підручників, абстрактність викладання прав людини та відірваність від життя.

Вчителі назвали основними перешкодами для якісного викладання прав людини, зокрема, відсутність методики й матеріалів (43%) та бездіяльність Міносвіти (25%).

Голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик шкодує, що школи не дають знань про права людини. 

Вона наводить дані загальнодержавного соцопитування. Відповідно до нього респонденти відповіли, що дізнаються про права людини із телепрограм (75%), від родичів, друзів та колег (41%), з інтернет-сторінок (29%), мають особистий досвід (26%), з газети (23%). І лише на шостому місті опинилася школа (15%). 

“Ці дані показують, наскільки українська система формальної освіти пояснює дітям, студентам, що таке права людини, які у них є права. Це призводить до мішанини у головах людей про права людини, про те, звідки вони походять. Низка українців вважають, що права людини даруються державою. Українці цінують свободу, гідність. Але коли їм соціологи ставили уточнюючі питання, то виявилося, що вони не розуміють змісту поняття “права людини”, — каже правозахисниця.  

Нагадаємо, з 2018 навчального року права людини викладатимуть в школах вже з 1 класу. Для цього Міносвіти має впроваджує Державні стандарти в сфері освіти з прав людини в рамках концепції Нової української школи.

Як відомо, ухвалена президентом України Нацстратегія з прав людини передбачає підвищення обізнаності у сфері прав людини. Документ разом із міжнародними організаціями зобов’язує Міносвіти затвердити загальнодержавну програму з освіти у сфері прав людини. Вона мала б також містити чітку систему моніторингу та оцінки її виконання цієї програми.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter