Снайпери “тренувалися” на цивільних, дітей змушували копати окопи: Денісова про нові факти воєнних злочинів росіян

Дата: 07 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила про нові факти воєнних злочинів, вчинених російськими військовими на Київщині, Сумщині та Чернігівщині. 

Про це вона написала на своїй сторінці у фейсбуку. 

Фото ілюстративне з відкритого доступу

Так, за повідомленням Омбудсман, у Гостомелі на Київщині в одному із гражів на вулиці Святопокровській поліція виявила 11 убитих цивільних. На них “тренувались” російські снайпери, розстрілюючи людей, після чого вбитих склали у гаражі, повідомила вона.

У селі Боромля в Охтирському районі Сумщини продовжують знаходити тіла закатованих російськими загарбниками людей.
 
“У одного з чоловіків були зав’язані обличчя та руки, на правій нозі – рвані рани. На даний час особа загиблого не встановлена”, – зазначила Денісова.
 
На Чернігівщині в селах Голінці, Гайвороні, Терешисі та Рубанці виявлено факти, що російські військові розстрілювали людей, а також забирали дітей копати окопи.
 
У Григорівці росіяни розстріляли фермера, а у селищі Новий Биків, де за свідченнями місцевих стояли кадирівці, у селян забирали абсолютно всі продукти. Бойову техніку окупанти ставили впритул до будинків, зазначила Денісова. Крім того, селяни на Чернігівщині під окупацією були змушені пити технічну воду і пекти коржі з корму для тварин.
 
“Терор, жорстоке та принизливе поводження з мирними жителями на окупованих територіях – це воєнний злочин, визначений Статутом Міжнародного військового трибуналу та Римським статутом Міжнародного кримінального суду, та порушення норм Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни”, – наголосила Уповноважена.
 
Денісова закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти військових злочинів та порушень прав людини РФ в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter