Слідство затягує справу про погрози чугуївському правозахисникові Лихачову – адвокатка

Дата: 15 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Кримінальне провадження щодо погроз правозахисникові з Чугуєва Роману Лихачову застрягло на етапі досудового розслідування.

 

Про це заявила адвокатка Української Гельсінської спілки з прав людини Олеся Кириченко в коментарі на сайті організації.

“Справа знаходиться на етапі досудового розслідування, тобто розслідування триває, проте не дуже активно. Якісь дії виконуються, але особливої ініціативи зі сторони правоохоронних органів не спостерігається. Більшість заходів проводиться поверхнево, клопотання, з якими звертаються в суд, не підкріплені достатньою кількістю доказів, відповідно результати їх розгляду наперед очевидні”, – заявила Кириченко.

Водночас вона не вбачає якоїсь складності в цій справі, а причиною неактивного слідства називає відсутність бажання правоохоронців.

Утім, Кириченко вважає, що тут є провина не лише слідчого та прокурора, які ведуть цю справу.

“У тому числі є і керівники, які мали б контролювати процес виконання на місцевому рівні, починаючи з доручень у порядку статті 40 Кримінально-процесуального кодексу і закінчуючи звітами. На жаль, виконання залишає бажати кращого”, – додала адвокатка.

Водночас 15 січня видання “Depo.Харків” повідомило про проведення обшуку в кафе та торговому павільйоні в Чугуєві на предмет незаконного виготовлення та збуту нелегального алкоголю. Ці торгові точки належать депутатові Чугуївської міської ради Руслану Овчаренку, який був помічником нардепа Дмитра Шевцова. Зараз вони є засновниками місцевого Опозиційного блоку.

“Саме після сюжету про роботу цієї наливайки поруч із прокуратурою в Чугуєві мені принесли труну і похоронний вінок”, відреагував на цю новину Лихачов на своїй сторінці у фейсбуку.

Овчаренко також фігурує в кримінальній справі за фактом побиття народного депутата Богдана Матківського. 

Нагадаємо, вночі 26 серпня невідомі доставили вінок і сокиру до будинку, де розташована Чугуївська правозахисна група, а також труну до квартири правозахисника із запискою “Ромочко, якщо не припиниш займатися дурницями, наступна (сокира. – Ред.) буде у тебе в голові”.

Тоді Лихачов припустив, що ці погрози пов’язані з його діяльністю в групі “Мережі антикорупційних центрів”. За його словами, напередодні група заявляла про те, що влада і правоохоронці “кришують” роботу наливайок” у Чугуєві, зокрема торгівлю алкоголем без ліцензії в кафе “Чорна перлина”.

Лихачов, крім активної громадської діяльності в Чугуєві, вів справу активіста Михайла Бичка з Есхара Чугуївського району, якого знайшли повішеним у лісі в червні 2018 року. Правозахисник доводив, що хлопця вбили, хоча слідство наполягало на версії самогубства. Бичку перед тим також погрожували.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter