Слідство розглядатиме всі версії смерті активіста Кучапіна – Антон Геращенко  

Дата: 24 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Слідство враховуватиме всі обставини навколо смерті голови громадської організації “Дім милосердя” Олексія Кучапіна і розглядатиме всі версії.

Про це заявив сьогодні заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, який вийшов до учасників акції під будівлею МВС на Богомольця, 10, повідомляє кореспондентка видання ZMINA.

Акцію влаштували активісти з вимогами опрацювати версію про вбивство Кучапіна, провести ретельну експертизу, перевірити інформацію щодо погроз, які, за словами його знайомих, Кучапін отримував протягом останніх місяців.  

 “Слідство бере до уваги все. Тож якщо в когось є якась конкретна інформація про останні дні Олексія Кучапіна, то, будь ласка, надавайте її слідству”, – сказав заступник міністра внутрішніх справ.

Геращенко повідомив присутнім, що розтин тіла Кучапіна був проведений учора, але він особисто не має доступу до його результатів:

“Я не маю доступу до судмедекспертизи. Його мають слідчий, прокурор, і родичі можуть бути ознайомлені з ним”.

Він також не відповів на запитання, чи свідчить розтин про самогубство, чи про природні причини смерті. Але додав, що наразі тіло Кучапіна перебуває в морзі й родина може його забрати.

Відповідаючи на запитання активістів, Геращенко розповів, що після виявлення тіла і проведених на місці слідчих дій попередньою версією смерті Кучапіна було самогубство, оскільки на тілі не було виявлено ознак насильницької смерті. Тобто на тілі не було слідів порізів, пострілів чи удушення. Водночас на місці виявлення тіла Кучапіна знайшли прощальну записку.

Геращенко запевнив, що експертизу записки також проводитимуть.

Водночас у коментарі виданню ZN.UA ввечері 23 липня Геращенко заявляв, що поліція розслідує смерть Олексія Кучапіна як умисне вбивство.

“Про причини смерті сказав розтин. І огляд тіла. І огляд місця події”, – цитує Геращенка ZN.

Тіло керівника громадської організації “Дім милосердя” Олексія Кучапіна знайшли 22 липня в орендованій квартирі в Деснянському районі Києва через кілька днів пошуків. 16 липня він пішов з дому і не виходив на зв’язок.

Активіст допомагав безпритульним та літнім людям у складних обставинах. Після зникнення активіста його знайомі, зокрема отець Захарія Керстюк та фотограф Олександр Чекменьов, заявляли, що Кучапін отримував погрози через свою діяльність, у тому числі від співробітників поліції. Також у соціальних мережах писали, що Кучапін останнім часом працював над допомогою жертвам чорних рієлторів і торговців людьми, зокрема неповнолітнім, яких втягнули в заняття проституцією.

22 липня в поліції заявили, що ознак насильницької смерті на тілі загиблого немає і, за попередніми даними, це природна смерть.

Однак знайомі та активісти висловлювали сумніви в тому, що смерть могла бути природною. Адже біля сміттєвих баків у дворі будинку вони виявили закривавлений диван, який винесли з квартири, де знайшли тіло. Крім того, поліція чомусь не опечатала квартиру, де знайшли загиблого.

23 липня поліція повідомила, що у квартирі разом з тілом знайшли записку та 11 пігулок білого кольору.

“Встановлено, що цю квартиру померлий орендував 15 липня. Власник попередив, що днями прийде майстер, аби встановити кондиціонер. Однак потім орендар на зв’язок не виходив та двері не відчиняв. Після цього власник намагався потрапити у квартиру, однак з внутрішнього боку дверей були вставлені ключі”, – зазначено в повідомленні.     

Поліцейські проводять слідчі дії в рамках розслідування смерті чоловіка в КиєвіПро зникнення 39-річного чоловіка 19…

Опубліковано Поліція Києва Четвер, 23 липня 2020 р.

Також у поліції стверджують, що плями на дивані – це сліди розкладання трупа, адже тіло “п’ять днів пролежало на спеці +25 градусів”. Правоохоронці додали, що відшукали свідка, з яким спілкувався загиблий перед смертю.

Після оприлюднення нових обставин знайомі активіста в соцмережах писали, що не вірять також у можливе самогубство Олексія. Адже за два тижні до зникнення в нього народилася донька, він був сповнений планів на майбутнє, а також був дуже набожною людиною, для якої самогубство мало бути неприйнятним. 

Утім, увечері 23 липня громадська організація “Дім милосердя Київ”, заступницею директора якої є дружина Кучапіна Олена,  зробила заяву про те, що довіряє висновкам слідства і не вважає, що активіста вбили.

“Слідство виявило: щодо Олексія не було здійснено насильницьких дій і його смерть не була спричинена вбивством. Поліція спрацювала професійно, оперативно, в рамках прийнятих процедур, і ми дуже вдячні за співробітництво. Жодних претензій до дій органів влади немає”, – йдеться в заяві.

Дорогі наші партнери і друзі!Ми дуже вдячні всім, хто доклав зусиль, розповсюджуючи інформацію про ситуацію з Олексієм…

Опубліковано Дім Милосердя Київ Четвер, 23 липня 2020 р.

В організації також закликали “поставитися з розумінням до людського суму і не розпитувати родину та близьких про обставини трагедії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter