Слідом за українськими правозахисниками Комісія ООН закликає уточнити термін “колабораціонізм” у законодавстві

Дата: 17 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Комісія з розслідування порушень в Україні, уповноважена Радою ООН з прав людини, рекомендує українській владі внести зміни до Кримінального кодексу, щоб уточнити визначення “колабораціонізму”. 

Про це йдеться в рекомендаціях у звіті комісії.

Будівля Верховної Ради. Фото: shutterstock

Торік Верховна Рада двічі посилювала відповідальність за колабораціонізм та доповнила Кримінальний кодекс двома новими складами злочинів – “колабораційна діяльність” та “пособництво державі-агресору”.

Однак тепер під дію статті 111-1 формально підпадає, наприклад, надання медпослуг або робота в галузі трубопровідного транспорту чи продуктових магазинів. Через це занепокоєні мешканці тимчасово окупованих територій торік писали до Міністерства реінтеграції, щоб з’ясувати, чи вважають ту або іншу їхню діяльність криміналом. 

Соціологічні дослідження свідчать, що понад половину українців допускають амністію вчителів, соціальних працівників та лікарів-колаборантів. Однак понад 70% виступають проти амністії для членів місцевих політичних партій та учасників незаконних збройних формувань, а 80% – для посадовців та силовиків на ТОТ. 

У Комісії ООН не уточнили, як саме слід діяти українським законодавцям з уточненням терміну “колабораціонізм”. Нині у Верховній Раді вже є низка ініціатив, направлених на розв’язання цього питання. 

Окрім цієї рекомендації, в комісії ООН закликають Україну гармонізувати законодавство щодо воєнних злочинів у частинах, де воно не відповідає міжнародним стандартам. З таким же закликом, а саме ратифікувати Римський статут, українські правозахисники виступають не перший рік. 

Детальніше про бачення правозахисників щодо десяти пріоритетних кроків держави, що допоможуть постраждалим від війни та окупації, можете прочитати за посиланням

Нагадаємо, що раніше комісія ООН рекомендувала Україні провести розслідування ймовірних випадків застосування тортур та жорстокого поводження щодо тих, кого українські правоохоронці підозрюють у колабораціонізмі. Члени комісії зібрали “десятки свідчень” адвокатів, жертв та родичів, які занепокоїли їх, однак підтвердити ці заяви вони поки не можуть.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter