Слідчий комітет РФ викликав на допит керівників Меджлісу

Дата: 28 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Представників Междлісу і Курултаю викликають на допит у справі 26 лютого – кримські татари пов’язують це з майбутнім конгресом в Анкарі.

Про це повідомив голова Центральної виборчої комісії Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв на своїй facebook-сторінці.

Він зазначив, що на допит у Слідчий комітет запрошують його, а також заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла. 

Завтра на допрос в следственный комитет приглашаются Первый заместитель Председателя Меджлиса крымскотатарского народа Н…

Posted by Zair Smedlya on 27 липня 2015 р.

Нові обставини по справі 26 лютого 2014року, швидше за все, можуть означати те, що на прохання діячів з кримськотатарських провладних організацій будуть зроблені будь-які дії по перешкоджанню нам у виїзді для участі у роботі Всесвітнього Конгресу кримських татар у м. Анкара 1-2 серпня 2015 року. Також таким чином нас позбавляють можливості брати участь у судовому засіданні з продовження строків тримання під вартою Ахтема Чийгоза“, – пише Смедляєв.

Це засідання відбудеться сьогодні о 14:30.

Заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров також підтверджує інформацію про виклик на допит: “Формально на допит викликали по 26 лютого, тобто по Ахтему Чийгозу, принаймні так сказали співробітники ФСБ з Сімферополя, вручили повістку, підписану слідчим Слідчого комітету… Вони ж і сказали про те, що нас не випустять з Криму“. 

Формально на допрос вызвали по 26 февраля т е по Ахтему Чийгоз, по крайней мере так сказали сотрудники ФСБ из Симферопол…

Posted by Ilmi Umerov on 27 липня 2015 р.

Портал “Крим. Реалії” повідомляє, що офіційні коментарі управління ФСБ і Слідчого комітету в Криму традиційно відсутні.

Також зазначено, що формування II Всесвітнього конгресу кримських татар проходить в умовах, коли коли Курултай і Меджліс знаходяться під тиском російської влади в Криму, а загальновизнані лідери Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров депортовані з Криму, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз під арештом у СІЗО Сімферополя, а щодо деяких членів Меджлісу кримськотатарського народу порушено кримінальні справи. Російська влада Криму неодноразово висловлювала побоювання з приводу проведення конгресу.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року проросійські сили організували мітинг з тим, щоб Верховна Рада Криму звернулася до Володимира Путіна з приводу необхідності приєднання Криму до Росії. У відповідь кримські татари зібрали ще більше людей та відтіснили проросійських активістів від будівлі кримського парламенту. В результаті сутичок загинуло двоє людей. Слідчий комітет РФ порушив за цим фактом кримінальну справу. За словами лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, дії окупаційної влади у даному випадку були абсурдними, адже мітинг відбувався до того, як Крим був оголошений частиною Російської Федерації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter