Слідчі ООН зафіксували докази воєнних злочинів російських найманців у ЦАР

Дата: 28 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Слідчі ООН з’ясували, що російські найманці, які діють під виглядом беззбройних військових радників в Центральноафриканській Республіці (ЦАР), вбивали мирних жителів, грабували будинки та розстріляли вірян в мечеті під час великої військової операції на початку цього року.

Про це повідомляє видання “Українська правда” з посиланням на “The New York Times” та звіт Ради Безпеки ООН.

У звіті ідеться, що російські найманці, розмістившись в найбільших гірничодобувних центрах країни з великими запасами алмазів, коять воєнні злочини.

Порушення з боку російських і союзних урядових військ “включали випадки надмірного застосування сили, не вибіркові вбивства, захоплення шкіл і великомасштабні грабежі, в тому числі гуманітарних організацій”.

Російські бойовики вели урядові війська в бій проти повстанців у кількох містах країни в січні та лютому 2021 року.

У грудні російські служби безпеки відкрили вогонь по вантажівці, яка наближалася до блокпосту в місті Гримар, в результаті чого, загинули троє мирних жителів і ще п’ятнадцятеро були поранені.

Потім в лютому, росіяни на чолі урядових військ атакували мечеть Аль-Таква в Бамбарі, де повстанці сховалися серед вірян. Щонайменше шестеро мирних жителів були вбиті, під час штурму.

У звіті також задокументовано вбивство російськими військами ще п’яти мирних жителів, в тому числі двох людей з інвалідністю.

Російських військових обвинувачують в крадіжці грошей, мотоциклів та інших цінностей під час обшуку будинків.

Водночас російські офіційні особи заперечують, що їх сили вели вогонь по мирних жителях або здійснювали зловживання. Координатор російської військової місії в Бангі повідомив слідчим, що повстанці використовували мечеть Таква у якості вогневої позиції. Але заперечував, що росіяни проникли в будівлю та відкрили вогонь по мирних жителях.

Як зазначається, звіт ООН буде опублікований на цьому тижні.

Нагадаємо, уряд ЦАР звернувся за допомогою до Росії ще у 2017 році, щоб відібрати контроль над торгівлею алмазами у повстанців і допомогти покласти край конфлікту, в результаті якого з 2012 року гинуть тисячі людей, а понад мільйон стали біженцями.

Кремль запропонував направити неозброєних військових інструкторів для допомоги в навчанні центральноафриканської армії для виконання місії, схваленої ООН.

Але, як стало відомо, російські “інструктори” насправді були озброєними найманцями, і операція перетворилася на спробу зміцнити вплив і укласти ділові угоди для Кремля в Африці, включаючи угоди, пов’язані з алмазами. Кілька компаній, в яких працюють “інструктори”, пов’язані з Євгеном Пригожиним, який близький до президента РФ Володимира Путіна.

В останні роки російські “підрядники” із забезпечення безпеки з’явилися і в інших постраждалих від конфліктів африканських країнах, включаючи Лівію, Мозамбік і Південний Судан.

Фотографія обкладинки: “The New York Times”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter