Слідчі Міжнародного кримінального суду в Гаазі вже збирають міжнародні злочини Росії в Україні – Зеленський

Дата: 16 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан та слідча група Міжнародного кримінального суду прибули до України для збору доказів воєнних злочинів, які сталися та стаються на території держави.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні 16 березня. 

 

Президент повідомив, що збройні сили РФ завдали зараз Україні в сотні разів більших руйнувань, ніж Донбасу за вісім років російсько-української війни. За його словами, постраждали найбільше території саме Сходу України, прикордонних областей на російському напрямку, Київська область та Південь України.

“Постраждали найбільше саме ті території, про які російські пропагандисти завжди говорили як про місце проживання особливо близьких для Росії людей. Ми активізуємо роботу, щоб притягнути окупантів до відповідальності. Має бути Міжнародний трибунал – і він буде. За все, що вони наробили проти України, проти наших людей, за кожен акт тероризму російських військ на території нашої держави. Прокуратура України, правоохоронці вже почали цю роботу”, сказав глава держави.  

Також він повідомив, що загалом в Україні зруйновано 400 закладів освіти, найбільше в Донецькій області – 119. Крім того, він згадав взяття заручників росіянами в маріупольській лікарні та в Бучанській міській раді.

Президент поспілкувався з прокурором Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карімом Ханом, який прибув до України з офіційним візитом

Нагадаємо, 28 лютого головний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан вирішив почати повноцінне розслідування щодо воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних в Україні. 

Тоді він відзначив, що Україна не є державою – учасницею Римського статуту Міжнародного кримінального суду, тому сама не може поскаржитися до його офісу. Він висловив упевненість, що в Україні росіяни скоїли як воєнні злочини, так і злочини проти людства.

Як відомо, раніше прессекретарка Верховного комісара ООН з прав людини Ліз Троссел повідомила, що ООН має докази використання російськими військовими на території України касетних боєприпасів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter