У Криму слідчі шантажували учасника мітингу “26 лютого”, щоб він дав свідчення проти Чийгоза

Дата: 06 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Підсудний у справі “26 лютого” Мустафа Дегерменджі сьогодні в підконтрольному Росії Верховному суді Криму повідомив, що слідчі чинили на нього психологічний тиск, вимагаючи дати свідчення проти заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини в Криму.

За словами Дегерменджі, один слідчий постійно погрожував йому, що він сяде, а другий, “зглянувшись на становище”, радив дати необхідні їм свідчення.

За словами підсудного, він відмовився це робити, тому що на момент подій 26 лютого 2014 року не знав Чийгоза.

“Я вирішив, що моя честь дорожча за свободу”, – заявив Мустафа Дегерменджі.

Також він додав, що йому пропонували визнати свою провину в обмін на зміну запобіжного заходу – відпустити на поруки Муфтія духовного управління мусульман Криму. Однак Дегемерджі від цього відмовився, оскільки нічого протиправного в той день не коїв.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року під стінами кримського парламенту відбувся мітинг прихильників і противників єдності України. Поява агресивно налаштованих представників проросійських поглядів спровокувала низку дрібних бійок і тисняву, через що двоє людей загинули і десятки травмувалися.

Після анексії Криму правоохоронні органи Росії порушили кримінальну справу стосовно учасників проукраїнського мітингу.

На сьогодні засуджено двох і знаходяться на стадії судового слідства ще шестеро кримських татар, включаючи заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза.

24 лютого Міжнародна експертна група заявила, що Росія не має права розслідувати події під кримським парламентом. Вона назвала розслідування в Криму політично мотивованим і закликала українські правоохоронні органи розслідувати події під парламентом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter