Скидаючи бомби на Харків росіяни пошкодили одну з найбільших бібліотек у Європі – бібліотеку імені Короленка

Дата: 13 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Скидаючи бомби на Харків російські окупанти пошкодили будівлю Харківської державної наукової бібліотеки імені Короленка, яку вважають однією з найбільших у Європі та другою за фондом книг в Україні після Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського у Києві. 

Про це повідомляє Суспільне. 

Будівля бібліотеки до початку війни. Фото: Вікімапія

Пошкодженими наразі залишаються вікна, зокрема, вітраж у стелі, два книгосховища, головний корпус та рояль, на якому грав російський композитор Сергій Рахманінов.

“Це рояль фірми Schröder. На ньому свого часу грав Рахманінов. Це був виступ його у Харкові”, – розповідає директорка бібліотеки Наталя Петренко.

Фото: Суспільне Харків
Фото: Суспільне Харків

Бібліотечний фонд, який згідно з інформацією на сайті бібліотеки налічує понад 7 мільйонів 206 тисяч 942 примірники, зазнає пошкоджень.

“Це є фонд національного значення. І наша бібліотека сьогодні — це не тільки фонд, це і хаб цифрової освіти, це 13 читальних залів, два інформаційних інтернет-центри, 12 клубів за інтересами”, — говорить Петренко.

Фото: Суспільне Харків
Фото: Суспільне Харків

Нині Мінкульт лише оцінює збитки, які зазнали заклади культури внаслідок російської агресії, однак, за словами Петренко, орієнтована вартість відновлення бібліотеки імені Короленка становить майже чотири мільйони гривень. Охоронці бібліотеки через ситуацію змушені по декілька діб перебувати на роботі. 

Харківську державну наукову бібліотеку імені Короленка заснували ще у 1886 році спочатку як губернську публічну бібліотеку. Тоді її фонд налічував 846 примірників.

За часів Другої світової війни нацисти вивезли все цінне з будівлі, навіть мармурові колони, і підпалили її. У 1943 році у будівлю влучила німецька авіабомба. Після війни історичну будівлю розібрали. Зараз на цьому місці сквер і Монумент, присвячений незалежності України.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський 7 березня підписав указ про присвоєння Харкову звання “Місто-герой України”. Як свідчать покази полонених російських окупантів, військове керівництво РФ наказувало вбивати цивільних у Харкові. Бомбити місто наказував російський командувач генерал Олег Макавецький, він народився в Чугуєві на Харківщині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter