Скаргу читачки на публікацію ZMINA в Комісію журналістської етики вдалося врегулювати медіацією

Дата: 06 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

До Комісії журналістської етики звернулася читачка видання ZMINA зі скаргою на публікацію новини про смерть британського волонтера Крістофера Перрі в Соледарі на Донеччині. Скаргу врегулювали шляхом медіації. 

Про це повідомили на сайті комісії. 

Скриншот новини, на яку скаржилася читачка

Новина, щодо якої скаржилася Юлія Химерик, з’явилася на сайті 12 січня цього року. 

Попри те що менш ніж за два тижні загибель волонтера підтвердили рідні, заявниця наголошувала, що “новини треба писати обережно”, а також звинуватила редакцію в поширенні російських фейків.

“Журналістам перед публікацією треба дуже ретельно перевіряти інформацію і звертатися до наших органів за спростуванням або підтвердженням інформації”, – писала в скарзі Химерик. 

У відповідь редакція ZMINA наголосила, що загибель Перрі в опублікованій новині не подавалася як факт, до того ж у тексті зазначено – пошук волонтера триває. Не знайшла підтвердження й інформація від одного з його друзів про те, нібито волонтера оголошено в розшук, а тому про загибель говорити передчасно.

Комісія з журналістської етики одразу запропонувала редакції та авторці скарги вирішити ситуацію за допомогою медіації, на що обидві сторони дали згоду. 

Ілюстраційне зображення. Фото: ZMINA

Судячи з відкритих даних на сайті КЖЕ, скарги на публікації медіа не часто врегульовують шляхом медіації. За запитом “медіація” в пошуку платформи видає всього 11 матеріалів, лише декілька з яких стосуються саме вирішення спорів.

Проте, наприклад, у 2021-му члени комісії лише за перші три місяці року змогли розв’язати щонайменше два спори за допомогою медіації. Розповідаючи про один із кейсів уже з минулого року, члени комісії зазначали – успіх цього процесу серед іншого стає можливим завдяки готовності редакцій дослухатися до рекомендацій і виправляти помилки, якщо ті є. 

“Комісія вітає відкритість обох сторін – і заявниці, і редакції – до продуктивного діалогу”, – коментують у КЖЕ ситуацію зі скаргою на ZMINA. 

Нагадаємо, що декілька років тому громадянам в Україні дозволили мирно вирішувати деякі конфлікти поза судом. Вдатися до допомоги медіатора до, під час або після судового розгляду можуть сторони цивільних, сімейних, трудових, господарських та адміністративних спорів. 

Починаючи з 2003 року в Україні експериментують із застосуванням медіації в судах, зокрема в Києві, Харкові, Івано-Франківську, Вінниці та інших містах. Першими ж у світі медіацію на законодавчому рівні запровадили США ще 1981 року в штаті Каліфорнія. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter