Ситуація з правами людини в Білорусі залишається “незмінно гнітючою” – ООН

Дата: 09 Лютого 2016
A+ A- Підписатися

Після жовтневих виборів президента в Білорусі ситуація з правами людини ніяк не покращилась.

Країна не намагається подолати “репресивні закони та практики”, заявив спеціальний доповідач ООН щодо Білорусі Міклош Гарасті, передає “Радіо Свобода”.

“На жаль, гнітюча ситуація з правами людини залишається незмінною в країні. Влада не припинила систематичного переслідування тих, хто намагався втілювати свої індивідуальні, цивільні, політичні й інші права, незважаючи на часткове припинення санкцій ЄС і США, ухвалене в очікуванні поліпшення ситуації з правами людини”, – заявив Гарасті.

Доповідач наголошує, що парламентські вибори, заплановані на вересень, можуть стати можливістю для Білорусі засвідчити свою відданість реформам.

Напередодні один із провідних білоруських опозиціонерів Олесь Беляцький закликав Європейський союз продовжити тиск на авторитарного президента Білорусі Олександра Лукашенка через ситуацію з правами людини і громадянськими свободами.

Нагадаємо, кілька років тому Євросоюз наклав санкції на 170 фізичних осіб і три контрольовані державою компанії в Білорусі через придушення в цій країні демократичних свобод та інституцій громадянського суспільства.

У жовтні минулого року Брюссель зупинив їх дію до 29 лютого цього року через деяке послаблення переслідувань. Далі ці санкції можуть бути або скасовані остаточно, або відновлені і продовжені рішенням усіх 28 країн-членів ЄС. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter