Силовики передали до суду 40 справ про злочини на Майдані – звіт

Дата: 17 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

 

Генеральна прокуратура, МВС і СБУ представили спільний звіт про результати розслідувань злочинів на Майдані Незалежності під час протестів в листопаді 2013 – лютому 2014 рр.

Як стверджують у Генпрокуратурі, їхні співробітники провели більше 8000 слідчих і процесуальних дій.

На допитах побували 5000 свідків і потерпілих. Були проведені приблизно 1500 експертиз, близько 900 оглядів місць подій, предметів і відеозаписів, близько 500 експериментів.

Загалом правоохоронці проаналізували більше 60 терабайт відеозаписів.

Генпрокуратура, як повідомляється, зібрала достатньо доказів для підозри колишніх високопоставлених чиновників і працівників “Беркута” в силовому розгоні акції протесту 30 листопада 2013.

Серед підозрюваних – колишній президент України Віктор Янукович, екс-секретар РНБОУ Андрій Клюєв і його екс-заступник Володимир Сівкович, екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, колишній голова столичної адміністрації Олександр Попов, колишні керівники ГУМВС України в місті Києві Олександр Коряк і Петро Федчук , екс-начальник управління громадської безпеки ГУМВС України в місті Києві Олег Мариненко, колишні командири підрозділів “Беркут” різних рівнів.

 

До суду вже направлено обвинувальні акти щодо Дідюка, Тягнирядна, Антонова, Шевченка і Попова, інші перебувають у розшуку.

За фактами подій 1 грудня 2013 на вулиці Банковій повідомлено про підозру колишнім президенту Януковичу, керівництву МВС України, керівництву Головного управління МВС України в місті Києві, внутрішніх військ, а також колишньому командиру одного з територіальних батальйонів “Беркута”, який утримується під вартою.

Слідство встановило, що 1 грудня співробітники «Беркута» і внутрішніх військ жорстоко побили 41 учасника мирної акції протесту і 25 журналістів. Двоє людей отримали тяжкі тілесні ушкодження, 12 – середньої тяжкості, 36 – легкі тілесні ушкодження.

Також 11 грудня в результаті протиправних дій “Беркута” 1 людина отримала тілесні ушкодження середньої тяжкості, 15 – легкі. Зазнали насильницьких дій ще 20 чоловік.

Крім того, зараз тільки в управлінні ГПУ перевіряють законність дій понад 200 працівників органів внутрішніх справ, 80 прокурорів і сотні суддів в цей період.

На лаві підсудних опинилися 20 слідчих, прокурорів і суддів.

“Крім того, комплексно досліджуються факти незаконного переслідування учасників руху “Автомайдан”, організованого вищими посадовими особами Департаменту ДАІ МВС України за змовою зі службовими особами органів прокуратури, судової влади, інших органів державної влади”, – йдеться в повідомленні ГПУ.

До суду вже направлено обвинувальні акти щодо 40 осіб, у тому числі 38 працівників органів внутрішніх справ та 2 суддів.

Розслідуються факти перевищення повноважень співробітниками київського “Беркута” при затриманні учасників руху “Автомайдан” 23 січня 2014 на Кріпосному провулку столиці. Як показало слідство, це затримання супроводжувалося насильством над потерпілими та побиттям їхніх автомобілів.

За цими фактами повідомлено про підозру двом командирам рот київського “Беркута”, слідство триває.

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко зажадав від силовиків до кінця цього тижня відзвітувати про хід розслідування подій на Майдані.

До цього правозахисники заявили, що стурбовані вимогою президента передати справи по Майдану в суд до другої річниці початку протесту, адже доказова база по багатьом з них не готова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter