Січнева трагедія з гвинтокрилом у Броварах: детективи завершили досудове слідство

Дата: 27 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Детективи завершили досудове слідство в справі щодо падіння гелікоптера з урядовцями на початку поточного року в Броварах.

Про це розповіли в ДБР. 

Фото: Офіс генерального прокурора

Загалом підозри отримали п’ятеро посадовців з Управління авіації ДСНС та спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту. Начальнику служби безпеки польотів цього ж загону окремо закидають службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки. 

За даними слідства, попри застереження внутрішніх інструкцій та вимог законодавства посадовці обрали для перевезення делегації урядовців гелікоптер, що чергував у Києві та області, чекаючи на потенційні надзвичайні ситуації. 

Судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів, а летіти за планом мали до Харківської та Дніпропетровської областей. Окрім цього, через складні погодні умови гелікоптер виконував політ на гранично низькій висоті.

Реконструкція останніх хвилин польоту судна. Фото: ДБР

“Командир екіпажу розпочав політ без метеорологічних даних по всьому маршруту запланованого руху, а екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах та необхідних сертифікатів. Жоден з посадовців, відповідальних за безпеку польотів, не скасував або не переніс виліт до моменту настання сприятливих погодних умов”, – кажуть правоохоронці. 

Після ознайомлення сторін з матеріалами справи їх передадуть до суду.

Внаслідок авіатрощі окрім посадовців, серед яких були міністр внутрішніх справ Денис Монастирський та його перший заступник Євген Єнін, загинули ще п’ять мешканців Броварів, які опинились у момент аварії поблизу. Серед них була мати з дитиною. 

Також 31 людина через падіння гелікоптера отримала тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Серед них 13 дітей. 

Нагадаємо, що слідчі розглядали чотири версії трагедії, серед яких була диверсія.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter