Швейцарці на референдумі визначаються із полегшеним отриманням громадянства

Дата: 12 Лютого 2017
A+ A- Підписатися
Плакат противників поправок: “Неконтрольоване громадянство? Ні полегшеному отриманню”

12 лютого громадяни Швейцарії на референдумі визначаються із жорсткими правилами отримання громадянства. 

Про це повідомляє ВВС Україна

Нині людина, яка народилася на території конфедерації, не отримує громадянство автоматично. Громадяни інших країн зазвичай чекають 12 років, перш ніж можуть подати заяву на отримання швейцарського паспорта.

Окрім того, претендент має пройти кілька тестів та інтерв’ю. Вони мають встановити, наскільки він обізнаний у традиціях Швейцарії.

Остаточне рішення про присвоєння громадянства ухвалює міська рада. Іноді вона спирається на думку спільноти – тобто сусідів – і має право ставити кандидату будь-які питання про Швейцарію та її культуру.

Нові правила, які можуть бути затверджені за результатами голосування, дозволять іммігрантам в третьому поколінні уникнути цієї процедури.

Вони стосуватимуться людей молодше 25 років, чиї батьки та батьки батьків постійно жили в Швейцарії.

Прихильники введення цих пом’якшеннь вважають, що неправильно вимагати від людей, які прожили все життя в країні, доказів того, що вони інтегровані в суспільство.

Критики ж кажуть, що вони призведуть до подальших послаблень і врешті-решт дозволять всім негромадянам, яких в Швейцарії близько 25%, легко отримати швейцарський паспорт. Противники реформи також бояться, що зміна правил призведе до ісламізації держави.

За останні 30 років в Швейцарії вже тричі намагалися пом’якшити правила отримання громадянства, але поки що безрезультатно.

Критики чинних правил нарікають, що ці правила неминуче тягнуть за собою юридичні наслідки.

“У моїй школі були діти без швейцарського громадянства, – розповідає прихильник спрощення процедури Стефан Еглі. – І мені завжди було цікаво, чому у нас різні права: вони тут народилися і виросли, як і я. Чому, наприклад, мені можна голосувати, коли мені виповнюється 18, – а їм ні?”, – розмірковує він.

Деякі прихильники пом’якшення закону визнають, що могли би пройти тест на громадянство, але не хочуть.

“Питають про політику, про село, про те, кого ти знаєш, чим займаєшся, чому хочеш стати швейцарцем”, – розповідає Кріс Таттерселл, який приїхав до Швейцарії з Британії. Він подав документи на громадянство, проживши в Швейцарії 12 років, і пройшов тест.

“Для будь-якого, хто прожив тут якийсь час і, для тих, у кого є бажання і мотивація, стати швейцарцем, це буде легко … якщо, звичайно, він не посвариться з сусідами”, – зауважує він.

Раніше повідомлялось, що тисячі людей в Україні 25 років декількома поколіннями живуть без належних документів та оформленого громадянства. Вони залишаються абсолютно невидимими для держави і це призводить до порушення їхніх прав та тотального зубожіння.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter