Шведська прокуратура заочно арештувала данського політика, який називає себе активістом та палить Коран — ЗМІ

Дата: 05 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Шведська прокуратура заочно арештувала лідера ультраправої данської партії “Жорсткий курс” Расмуса Палудана, який проводив акції зі спалювання Корану в країнах Північної Європи на знак протесту проти небажання Туреччини схвалювати вступ Швеції в НАТО.

Про це повідомляє Aftonbladet.

Фото: Fredrik Sandberg/TT

Проти активіста у Швеції ведуть розслідування за звинуваченнями в розпалюванні расової ненависті, образі й грубому нападі на державного службовця. Він відмовився приїхати на допит, тож прокуратура, за інформацією ЗМІ, клопотала про його заочний арешт. 

Правоохоронці Швеції можуть арештувати активіста, якщо той перетне кордон з боку Данії, де він зараз перебуває, або якщо з’явиться будь-де у Швеції. Водночас поліція й прокуратура Швеції офіційно не підтвердили дані про арешт, пишуть журналісти.

Сам Палудан в інтерв’ю Aftonbladet висміяв новини щодо себе, заявивши, що не планував їхати до Швеції. Він водночас сказав, що готовий узяти участь у заочному допиті за сприяння данської поліції.

Нагадаємо, громадський активіст Палудан відомий своїми антимусульманськими акціями, зокрема зі спалення Корану, які він називає даниною свободі слова. Останні його дії привернули особливу увагу, оскільки призвели до більше ніж місячної перерви у переговорах між Туреччиною, Швецією та Фінляндією щодо їхнього вступу до НАТО.

Палудан обіцяв “щоп’ятниці палити Коран”, доти, поки Туреччина не розблокує прийняття Фінляндії та Швеції до НАТО. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у відповідь на це заявив, що Швеція не може розраховувати на ратифікацію вступу в Альянс, доки такі прояви нетерпимості відбуваються.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter