Школа має бути демократичною – правозахисники допоможуть урядовцям впровадити світові стандарти освіти

Дата: 26 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Для запровадження в Україні світових стандартів освіти у сфері прав людини на базі Міністерства освіти та науки створена робоча група, до якої увійдуть фахівці та експерти громадських організацій.

Міжвідомча робоча група створена сьогодні під час експертної зустрічі з питань підвищення обізнаності у сфері прав людини в рамках реалізації Національної стратегії у сфері прав людини, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

Завдання робочої групи розробити загальнодержавну програму та План дій з виконання Україною Всесвітньої програми освіти у сфері прав людини.

Всесвітня програма включає, зокрема, заходи у сфері початкової, середньої та вищої освіти – підготовка вчителів та викладачів. Також має відбуватися підвищення інформованості у сфері прав людини правоохоронців, військовослужбовців і загалом населення протягом всього життя.

План виконання Всесвітньої програми передбачає визначення поняття “освіта в сфері прав людини” в шкільній системі, відповідно до міжнародних принципів та створення зручного для використання керівництва для впровадження або покращення якості освіти у сфері прав людини в шкільній системі.

Цьому має передувати національне дослідження з питань освіти в сфері прав людини в початковій та середній школах та поширення цих результатів на національному рівні.

Учасники робочої групи прийняли рішення на першому етапі зосередитися на заходах в галузі формальної освіти – це середня школа та виші.

Перші результати робоча група планує представити для обговорення у більш широкому експертному колі 10 грудня, у Міжнародний день прав людини.

До робочої групи увійшли: представники Міносвіти – головний спеціаліст Департаменту загальної та дошкільної освіти Раїса Євтушенко та головний спеціаліст відділ нормативного забезпечення вищої освіти департаменту вищої освіти Олександр Пижов; представниця Міністерства юстиції Оксана Юхта; від громадських організацій – керівник освітнього відділу УГСПЛ, Голова правління освітнього Дому прав людини в Чернігові Сергій Буров, голова ГО “Альменда” Потапова Валентина, координатор освітніх програм міжнародної організації Amnesty International в Україні Володимир Селіваненко, а також представники громадської організації  “Батьки SOS” та Швейцарсько-українського освітнього проекту “Розвиток громадянських компетентностей в Україні” DOCCU. Крім того, до робочої групи увійшла Координатор проектів ОБСЄ в Україні, менеджер проектів у сфері верховенства права та прав людини Наталія Беца.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter