Щороку майже 46 тисяч підлітків вчиняють самогубство – ЮНІСЕФ

Дата: 09 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Щороку майже 46 тисяч дітей 10-19 років накладають на себе руки, а самогубство є четвертою причиною смертності молоді у віці 15-19 років.

Про це йдеться у звіті ЮНІСЕФ “Стан дітей у світі-2021”, де аналізується психічне здоров’я дітей, підлітків та осіб, які їх опікують.

Фото з відкритих джерел

За даними ЮНІСЕФ, у світі 13% підлітків у віці 10-19 живуть з діагностованими психічними розладами, а приблизно 1 з 5 молодих людей у віці 15-24 років відчуває депресію та розчарування у житті.

Кожні 11 хвилин у світі підліток позбавляє себе життя.

На сьогодні основною причиною зростання депресій та психічних розладів у підлітків стала пандемія COVID-19.

“З настанням третього року пандемії, порушення режиму життя, освіти, відпочинку, а також турбота про доходи та здоров’я родини змушує багатьох молодих людей відчувати страх, гнів та тривогу за своє майбутнє”, – повідомляється у звіті організації.

В ЮНІСЕФ стверджують, що уряди країн світу недостатньо інвестують у пропаганду, охорону та турботу про психічне здоров’я дітей, молоді та їхніх опікунів.

У всьому світі лише 2% державних бюджетів, виділених на охорону здоров’я, спрямовуються на витрати, пов’язані саме з психічним здоров’ям. У бідних країнах це менше ніж 1 долар на людину.

Нагадаємо, що з 2005 року внаслідок самогубств в Україні загинули понад 130 тисяч осіб, серед яких більш ніж 110 тисяч – чоловіки, а 24 тисячі – жінки. 

За останні півтора десятиліття, як зазначають дослідники, кількість щорічних самогубств упала в Україні майже вдвічі. Так, якщо у 2005-му їх було 10 622, то у 2020-му – 6103. За першу половину поточного року в країні зареєстрували 2988 самогубств.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter